Immár világszinten!

facebook megosztás

Az idei kajak-kenu ifjúsági és U23 gyorsasági világbajnokságnak a portugáliai Montemor-o-Velho adott otthont és az éremtáblázat élén végzett Magyarország teljesítményéből a nagykanizsai kajak-kenu egyesület versenyzői is vastagon kivették részüket.

A Plastex Kanizsa Kajak-Kenu Klub válogatott növendékei, vagyis Decsi Dorina, Kiskó Réka és Kurucz Levente közül a Portugáliában megrendezett utánpótlás kajak-kenu világbajnokság első döntős napján férfi ifjúsági K-1 1000 méteren Kurucz volt érdekelt, aki a legalsó, tehát a kilences pályáról indult. A futam elején egyik spanyol ellenlábasa hatalmas tempóval kezdett, száz méter után már egy hajóval volt mindenki előtt és a kanizsai az üldöző hármas csoportban haladt. Az Európa-bajnok Kurucz a táv végén is az éremért volt csatában, emellett közeledtek is az élen álló ibériaihoz. A dél-zalai kajakos végül remek hajrájával a második helyen csapott a célba.

- Nagyon nehéz pálya volt, mindent kiadtam magamból. - nyilatkozta a szövetség honlapjának a döntő után a vb-második Kurucz Levente. - Elégedett vagyok ezzel a második hellyel, hiszen mindent megtettem, ennyi volt ebben most. Már a középfutam kemény volt, a legjobbakat rakták össze benne és utána még mentem egy kétszáz előfutamot is, de szerintem ezt azért ki tudtam pihenni. Kicsit megzavart, hogy a spanyol ilyen erősen kezdett, de utána ugyanúgy tudtam a saját pályámat csinálni.

A második döntős napon női ifjúsági K-2 200 méteren szinte egyből a kanizsai Kiskó Réka-Decsi Dorina páros lett a világbajnok úgy, hogy a duó rajt-cél-győzelmet aratott. Az egység szinte kirobbant a rajtból, az ellenfelek végig a hátukat nézték, nagyjából fél hajónyi előnnyel nyertek a dánok előtt.


A női ifjúsági K-2 200 méteres vb-finálé után: két kanizsai kajakos, Decsi Dorina és Kiskó Réka (középen) a világ tetején

Fotó: kajakkenusport.hu

- Az előfutamban volt egy billenésünk, azt próbáltuk kijavítani és magunkra koncentrálni, mindez úgy vélem, teljes mértékben össze is jött – mondta el Kiskó Réka, aki éppen a 200-as szám fináléjának napján ünnepelte 17. születésnapját.

- Ilyenkor én nehezen alszom, mert bennem van az, hogy másnap döntő, de nyolc órát azért tudtam aludni, igaz, korábban is keltünk az eddigieknél - fűzte mindehhez Decsi, akiben az előfutam után azért dolgozott a versenydrukk és a világbajnoki címe után már koncentrálhatott is a mix-futamaira.

Férfi K-1 200 méteren Kurucz Levente nem sokkal később bronzérmes lett.

- Igazából már annak is örültem, hogy döntőztem, mivel nagyon fáradt voltam az ezres ezüst után – összegzett második döntő futama, egyben újabb vb-érme után Kurucz. - Erre tényleg nem számítottam, mert már a döntőbe is nehéz volt bejutni. Kieveztem magam, s persze nagyon örülök, hogy így sikerült.

Következhettek aztán az 500 méteres döntők, melyek keretében a női ifjúsági K-4-ben nem lehetett megállítani a magyar egységet, tehát a Kiskó Réka, Máró Anna, Dráviczki Dóra, Tóth Diána összeállítású négyest, mely annak ellenére is simán győzött, hogy elsőre visszafújták a rajtot.

- Nagyon jó pályát tudtunk jönni, a megismételt rajt sem okozott gondot, nagyon jó összhangban jöttünk végig a pályán – kapta meg ismét a szót Kiskó, aki így két arannyal zárta a portugáliai világbajnokságot.

A férfi ifjúsági K-1 500 méteren Kurucz Levente ezüstéremig kajakozott, ezzel harmadik versenyszámában is dobogóra állhatott. Utolsó futamában érthető módon nagyon szerette volna legyőzni spanyol riválisát.

- Nagyon akartam az első helyet, meg akartam verni a spanyolt. Próbáltam is vele menni, de ma ő volt a gyorsabb, jövőre igyekszem visszavágni neki. Erős rajttal kezdtem és erős utazót mentem, az utolsó kétszázon próbáltam a sebességet növelni, de nagyon kieveztem magam ezúttal is. Szerintem már a három Eb-arany is iszonyatosan nagy siker volt, így hogy itt a világbajnokságon is három érmet tudtam szerezni, ennek is örülök, mert valamennyi számomban dobogóra állni nem egyszerű – fogalmazott Kurucz Levente, aki két ezüst- és egy bronzérmével a magyar csapat legeredményesebb férfi versenyzőjeként zárt Portugáliában. Jöhetett aztán a KKKK szempontjából a slussz-poén, vagyis az ifjúsági korosztály K-2 mix 500 méterén a Decsi Dorina, Panyik Zsombor páros második lett, így a kanizsaiak kajakosa, Decsi még egy ezüstérmet is elkönyvelhetett a 2021-es világbajnokságon.

A Plastex Kanizsa Kajak-Kenu Klub sportolói persze nem felejtették el vezetőedzőjüknek, Sári Nándornak is megköszönni az elért teljesítménybe fektetett munkát, energiát, s alighanem azzal járunk a legközelebb annak érzékeltetéséhez, mit is értek el a sportolók, ha a vb-arany- és ezüstérmes Decsi Dorina szavait idézzük: „Igazából még nem is tudom kifejezni, milyen érzések munkálkodnak bennem, bennünk. Egy biztos, rettenetesen boldog vagyok, illetve nyugodtan fogalmazhatok többes szám első személyben is, s szerintem nincs titkunk, mindössze annyi, hogy mentünk előre...”

P.L.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.