GasztroKanizsa: Ecetes uborka és almaecet Tünde konyhájából
A savanyú uborka eltevéséről és az almaecet készítéséről Horváth Tünde őstermelő osztotta meg tapasztalatait olvasóinkkal.
Az ecetes uborka hozzávalói:
2 literes dunsztos üveg, 1 l víz, 1 dl 20 százalékos ecet, 12 szem feketebors, 6 dkg cukor, 3 dkg só, 1 db babérlevél, mustármag, kapor, 1 kk szalicil, vagy nátrium benzoát.
Elkészítése:
A hozzávalókat összeforraljuk, kissé lehűtve melegen ráöntjük az uborkára, és végül dunsztba tesszük.
Az almaecet hozzávalói:
5 l-es dunsztos üveg, 2 kg alma, 20 dkg cukor, 2 l víz.
Elkészítése:
A vizet a cukorral felforraljuk, és langyosra kihűtjük. Az almákat héjastól felkockázzuk, beletesszük az üvegbe, majd ráöntjük a langyosra hűlt vizet. Az üveg tetejét vászonhuzattal, pelenkával vagy konyharuhával lekötjük. Az egészet 2-3 hétig meleg, sötét helyen érleljük, és naponta egyszer megkeverjük fakanállal. Miután megerjedt, lefejtjük úgy, mint a bort. A lefejtést addig kell végezni, amíg szép színe nem lesz. Ezután visszaöntjük a kimosott tiszta üvegbe, szintén lekötjük, és ismét érleljük pár naptól akár két hétig, attól függően, hogy milyen erős almaecetet szeretnénk készíteni. A tetején ecetágy, föl képződik. Végül abba az üvegbe öntjük bele, amiből felhasználjuk, majd légmentesen lezárjuk.
Felhasználhatjuk saláták készítéséhez, de egyre többen használják egészségmegőrzésre Magyarországon is. Az immunrendszert a benne lévő A, B, C-vitamin, és az ásványi anyagok nagy mértékben erősítik, erős antioxidáns hatása van. Emellett jó hatással van az emésztésre, a bőr fiatalítására, bőrfertőtlenítésre, pattanásos és miteszeres bőrök kezelésére. Az almaecet aranyszabálya, hogy soha nem szabad töményen használni sem belsőleg, sem külsőleg, mert maró hatása lehet. Nagyon jó méregtelenítésre, és fürdés után a bőrre. Ilyenkor 1 l vízbe 1 ek almaecetet teszünk, és kancsóból magunkra öntjük. Bármilyen almából elkészíthetjük, és ha egy idő után megbarnul az almaecet, vagy ha az üveg alján lerakódás keletkezik, nem kell megijedni, az sem káros az egészségre.
Bakonyi Erzsébet