Érdemes minél előbb elvégeztetni a kéményseprést

facebook megosztás

Érdemes minél előbb, a szakértők szerint már nyáron elvégeztetni a kéményseprést. Nagykanizsán lehet időpontot foglalni a katasztrófavédelemnél az ingyenes ellenőrzésre. Mukics Dániel, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője arra hívja fel a figyelmet, hogy aki gázzal fűt, annak elég kétévente, szilárd tüzelőanyag esetében viszont évente ajánlott megnézetni a kéményt. 

A kéménytüzek és a szén-monoxid-mérgezés elkerülése érdekében ajánlott rendszeresen kihívni a kéményseprőt. Nyáron rövidebb az ügyintézés, a fűtési szezon kezdetekor viszont jócskán megnőhet a várakozási idő, emlékeztetett Mukics Dániel.

– A lakossági kéményseprés az változatlanul ingyenes a magánszemélyek részére. Viszont a családi házakhoz nem mennek ki automatikusan a kéményseprők. Éppen ezért időpontot kell egyeztetni. Nem mindegy, hogy kivel kell egyeztetni az időpontot, hiszen nem egységes az ország abból a szempontból, hogy hol, ki végzi az ingyenes kéményseprést – nyilatkozta Mukics Dániel, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon az ügyfélszolgálat ikonra kattintva, irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél vagy valamelyik kéményseprőcégnél kell időpontot egyeztetni. A társasházban élőknek nem kell időpontot keresni, hozzájuk magától érkezik a szakember. A cégekre, gazdálkodó szervezetekre más előírások vonatkoznak. Számukra kötelező a kéményseprés és fizetni kell a szolgáltatásért, tette hozzá Mukics Dániel.

– Nagykanizsán hat kéményseprő cég közül választhatnak a gazdálkodó szervezetek ugyanezen a weboldalon. A kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon az ügyfélszolgálat ikon alatt, ha megadjuk az irányítószámunkat, akkor a weboldal kidobja, hogy azon a településen milyen cégektől lehet megrendelni a gazdálkodó szervezetnek a kéményellenőrzést – tette hozzá Mukics Dániel, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Fontos, hogy a kéményseprés esetében az egyéni vállalkozók is gazdálkodó szervezetnek számítanak.  Amennyiben egy családi házban vannak bejegyezve, akkor számukra már nem ingyenes a kéményseprés.

K.R.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.