Murakeresztúron járt a roma holokausztot bemutató kiállítás

facebook megosztás

Murakeresztúr volt a tegnapi és a mai állomása, a sokáig csak külföldön bemutatott, roma holokauszt vándorkiállításnak. Az „Anosztru” Országos Cigány Egyesület a porajmos 77. évfordulójának alkalmából ebben a hónapban még számos településre elviszi a tablósorozatot.

A készítők utoljára Stockholmban ismertették meg az emberekkel ezt a kiállítást – árulta el Kardos Ferenc, aki elsősorban kutatásokkal, anyaggyűjtéssel járult hozzá a munkához. A tablókon dátumok olvashatók a hozzájuk kapcsolódó eseményekkel. A bemutató nem csak a szöveg, de a képek tekintetében is gazdag, elgondolkodtató tartalmat nyújt az érdeklődőknek.

– Nagyon fontos, hogy angol, magyar, cigány nyelven van minden rajta, néhány beás szó is van, amennyire a terjedelem engedi. Az a kiállítás különlegessége, hogy mielőtt elvittük volna Stockholmba, szorgalmaztuk, hogy itthon is bemutathassuk. A legszűkebb formájában is hétméteres kiállítás, és elég sűrű is a szöveg benne –  mondta el Kardos Ferenc, a Halis István Városi Könyvtár igazgatóhelyettese.

Nagy örömmel fogadták be a tárlatot a helyiek Polgár Róbert, Murakeresztúr vezetője szerint. Korábban a településen nem volt még ilyen formában megemlékezés az 1944-es eseményekről.

– Itt is egy jelentős roma közösség van Murakeresztúron, és tudom azt, hogy nem csak a romák, hanem minden ember érzékeny a történelmét illetően. Minél jobban megismerjük a történelmünket, az értékeinket, annál jobban tudjuk értékelni a jelenünket, és annál nagyobb elánnal tudjuk a jövőnket is tervezni – fogalmazott Polgár Róbert, Murakeresztúr polgármestere.

Váradi Istvánné, az „Anosztru” alelnöke elmondta: a vándorkiállításra óriási az érdeklődés, így a hónap során a környéken kívül is, számos helyszínre szállítják majd el.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.