Autóban hagyott állat megmentése érdekében az üveg betörhető

facebook megosztás

Végszükség esetén, a kocsiban hagyott kutya életének érdekében, a jármű ablaka is betörhető, utólagos büntetés nélkül. Zala megye területén az utóbbi időben nem volt jellemző, hogy gerinces állatot hagytak volna a forró autóban, de a szakemberek azt tanácsolják: ha hasonlót látunk, minden esetben értesítsük a 112-t, hiszen első lépésként velük kell egyeztetni.

A hőségben a bezárt járműben magára hagyott kutyának pár perc is elég ahhoz, hogy visszafordíthatatlan károsodást szenvedjen vagy elpusztuljon. Ilyen esetben ez állatkínzás, ami bűncselekményének minősül, így akár 2 év elzárással is büntethető, sőt, ha az állat nem éli túl az esetet, akár 3 évet is kiróhatnak a felelőtlen gazdára.

– Ha olyat tapasztalunk, hogy egy napon lévő autóban kisállat van, minden esetben értesítsük a 112-es telefonszámon az ügyeletet. A továbbiakról tájékoztatni fog minket, hogy mit tehetünk. Ha nem tudunk telefonálni, és valóban úgy ítéljük meg – de csakis abban az esetben, ha valóban úgy ítéljük meg –, akkor akár mi is menthetjük az állat életét azzal, hogy a gépjármű szélvédőjét betörjük, azonban figyelni kell arra, hogy komoly kárt ne okozzunk. Mindig arányos legyen azzal, amit megelőzünk – nyilatkozta Tóth László rendőr-őrnagy, a ZMRFK bűnmegelőzési alosztályvezetője.

A gépjármű gyors felmelegedése miatt legjobb, ha magunkkal visszük az állatot vagy keressünk alternatív megoldást, hogy elkerüljük a bajt. Az sem árt, ha állandósítunk egy vizes edényt az autóban, hogy bármikor lehűthessük kedvencünket.

– Kutyát a kocsiban soha nem hagyunk, főleg ilyen melegben. Hiába tekerjük le az ablakot, rettenetesen fel tud melegedni az autó. Ha kint van 40 fok a kocsiban szerintem elérheti az 50-60 fokot is, ami egy kutyának végzetes lehet. Ha minden áron el kell magunkkal vinni a kutyust, akkor próbáljunk meg utánajárni azoknak a helyeknek, mint például a bevásárló központok, bármelyikbe be lehet vinni, vagy esetleg kint lehet hagyni, ahol van itató. Ez lenne a legmegfelelőbb egy kutyusnak, de a legjobb az, ha inkább otthon hagyjuk –  mondta Torhosi Szabolcs, a KKSZSE elnöke.

A szakember hozzátette, ha a gépjárműben kár keletkezik, ami nem volt indokolt, akkor rongálásnak minősül a mentés. Ez esetben pedig polgári peres úton érvényesítik a káresetet. Ezért mindenképp azt javasolják, hogy ilyenkor egyeztessenek a hatósággal.

H.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.