Védettségi igazolvánnyal mehetünk szállodákba

facebook megosztás

Kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkező vendégek szállhatnak majd meg a szállodákban, ha arra újra lesz lehetőség. Várhatóan a jövő héten éri el a négymilliót a beoltottak száma, ami feltétele a nyitásnak. A kormány következő lépésében ugyanis a szolgáltatások egészen széles köre elérhető lesz, de kizárólag azoknak, akik a védettségi igazolványukat felmutatják.

Tavaly novemberben kellett a szállodáknak bezárniuk. Azóta várják a nyitást, hogy végre ne csak az üzleti ügyben utazók vehessék igénybe szolgáltatásaikat. Az új szabályok azonban komoly feladat elé állítják a vendégeket és a hoteleket is: akik nem rendelkeznek védettségi igazolással, nem kaphatnak szobát a szálláshelyeken.

– Olyan vendégek részére, akik nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal a szálloda kültéri egységeit használhatják, külsős vendégként fogyaszthatnak, viszont szálláslehetőséget sajnos nem tudok biztosítani nekik. A kültéri területeken maszk nélkül nyugodtan tartózkodhatnak, fogyaszthatnak. A kormányrendelet szerint a belterületeken fizetés esetén kötelező a maszkhasználat, így gyakorlatilag külsős vendégként tudjuk őket fogadni – nyilatkozta Volák Benjámin, a Hotel Forrás igazgatója.

Egy kanizsai hotel tulajdonosa elárulta, hogy kiskapuk is akadnak, hiszen üzleti célból továbbra sem kell kérniük a védettséget igazoló okmányt a szállodákban.

– Üzleti ügyben, ha valaki érkezik a szállodába, annak nem kell semmit igazolnia, azon kívül, hogy üzleti céllal érkezett. Számlát állítunk ki a cég nevére, adószámmal és egyébbel. De nekik semmiféle beoltottsági igazolványra bemutatása eddig sem volt és ezután sem írták egyelőre elő. Ha valaki tudja igazolni, hogy üzleti jelleggel érkezik a szállodába, megteheti – fogalmazott Tarabó Éva, az Oázis Hotel és Panzió igazgatója.

A zalakarosi MenDan Hotelben abban reménykednek, hogy közelítünk a járvány végéhez, és nem lesz már több akadály, amivel harcolni kellene.

– Bízunk abban, hogy nem nagyon lesz olyan újabb hullám, ami akadályozná a turizmust vagy egyéb módon a gazdaságot. Nagyon fontos ez nekünk. Bármelyik pontján, ha úgymond prüszköl a gazdaság, akkor az a turizmusnak nem jó. Nekünk az a jó, ha béke van minden szempontból. Ez egy másfajta háború, amit most vívunk, nem durrogó fegyverekkel, hanem vírusokkal harcolgatunk. Meg kell nyerni ezt a meccset ismondta el Czimondor Nándor, a Hotel MenDan igazgatója.

A megkérdezett szállodák mindegyike – más választás nem lévén - követi a kormány által előírt szabályokat. Elkérik a védettséget igazoló plasztikkártyát. Mást nem tehetnek, hiszen milliós büntetést is kilátásba helyezett a jogszabály, de akár egy évre is bezárhatják azokat a szálláshelyeket, ahol nem tartják be a rendelkezéseket.

H.R.

(Képek:Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.