Óvatosságra int a katasztrófavédelem a lakástüzek miatt

facebook megosztás

Országszerte megnőtt az emberi mulasztásra visszavezethető lakástüzek száma a pandémia kezdete óta. Térségünkben nemrégiben egy sütőben felejtett étel miatt gyulladt ki egy lakóház konyhája, de a lakásokban keletkező tűzesetek leggyakoribb kiváltó oka a dohányzás.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményben arra figyelmezteti a lakosságot, hogy miután a járványhelyzet miatt jóval többet tartózkodunk az otthonainkban, jobban kell ügyelnünk a saját és a környezetünkben lévők testi épségére. Az egyik fő veszélyforrást a dohányzás jelenti. A nem megfelelően eloltott cigaretta könnyen erkélytüzet okozhat, ami gyorsan átterjedhet az egész lakásra. A szakemberek azt tanácsolják, hogy lehetőség szerint, egyáltalán ne gyújtsunk rá a lakóingatlanokban.

– Zala megyében, Zalaegerszegen nemrégiben volt egy konyhában, sütőben felejtett étel, ennek szerencsére nagyobb volt a füstje, mint a lángja. A zalaegerszegi tűzoltók a helyszínre érkezve azt látták, hogy néhány berendezés viszont megégett. Ezért is kérjük arra Zala megye lakosságát, hogy sütőben, tűzhelyen ne felejtsék ott az ételt. Ha főzünk, sütünk, akkor nyilván tudjuk, hogy mikorra lesz fogyasztható állapotban az ételünk. Ne hagyjuk el a konyhát a főzés ideje alatt. Jó tanács azoknak, akik zsírral vagy olajjal sütik a finomságaikat, hogy abban a pillanatban, amikor túlhevül, például pattogzik vagy tűz is keletkezik, soha ne vízzel próbáljuk meg eloltani, inkább tegyünk rá egy fedőt – nyilatkozta Kósi Zsolt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.