Házasság Hete - az élethosszig tartó boldog házasság elérhető

facebook megosztás

Ezerszer is igen! - ez az jelmondata az idei Házasság Hete programsorozatnak. A pandémia miatt ezúttal online események adnak alkalmat megbeszélni és megérteni a házasság és a család fontosságát. Az idei virtuális hetet Kanizsán több helyszínen és időpontban áldáskérés zárja vasárnap.

Országszerte civilek és egyházi közösségek kapcsolódnak a Házasság Hete programsorozat rendezvényeihez. Kanizsán immár évek óta a Balogh házaspár az egyik aktív szervezője a Házasság Hete programjainak.

– A Házasság Hete alapvetően arról szól, hogy az élethosszig tartó boldog házasság elérhető, hogy ezért érdemes küzdeni. Mi is ezt folyamatosan tanuljuk, kommunikáció, önismeret, a párom jobb megismerése ez egy végtelen tanulási folyamat. Az a fantasztikus, hogy a házasság magasabb és magasabb szintre emelhető. Úgyhogy mi ezt szeretnénk terjeszteni és azt szeretnénk, ha környezetünkben minél több boldog házasságot látnánk – nyilatkozta Baloghné Békési Beáta.

Ne csak egymás mellett, hanem egymással legyenek boldogok a házaspárok – ez az egyik legfőbb célkitűzés. A központi programok keretében megvalósuló online előadásokat bárki megtekintheti, Kanizsán azonban egyelőre csak a Szerelmesek Miséjét tartják meg a szervezők. Vasárnap 11 órakor szabadtéri, 18 órakor pedig templomi mise keretében kérhető áldás az Alsóvárosi templomban.

Citromból limonádé – vagyis egy kis átalakítással, de ha a vírushelyzet engedi a jövőben sorra kerülhet a nagy sikerű Szerelmes Kalandtúra is. A házaspár már tervezi a májusi programsorozat részleteit, melyhez cégek, segítők felajánlásait is várják.

– Picit együtt lenni érdemben. Valóban értékes időt együtt tölteni, amikor építhetjük a kapcsolatunkat, amikor valóban egymásra figyelünk. Férfiként ezt úgy élem meg, hogy egy kicsit újra megtanulunk udvarolni. Amikor ifjak vagyunk, akkor természetes, hogy udvarolunk és tesszük a szépet, de ez később elkopik, de nem kéne, hogy elkopjon – mondta el Balogh András.

A Házasság Hete programjainak a kanizsai evangélikus közösség évek óta résztvevője. E hét vasárnap is áldással járulnak hozzá az eseményhez. Minden egyes házasságban töltött nap ugyanis az igenek napja, az egymás melletti elköteleződés, a magam feletti győzelem, egymásért – vallja a lassan 20 éve házas Makoviczky Gyula.

– A Magyar Népmesékben is benne van ez, hogy boldogan éltek míg meg nem haltak. De tudjuk, hogy nem így van. A házasságnak, az elköteleződésnek hétköznapjai vannak. Azért fontosak ezek az igenes állomások, mert ott az ember eltelik az Isten áldásával, érzi az erejét. Pontosan tudja, hogy ketten nem megy, kell hozzá az égi áldás, az Isten jelenléte ebben a kapcsolatban – fogalmazott Makoviczky Gyula evangélikus lelkész.

Kevésbé a szavak, inkább a tettek a fontosak – hangsúlyozta a lelkész. A számadatok szerint egyébként tavaly Kanizsán 16 %-kal emelkedett a házasságkötések száma az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Az elmúlt évben 262 pár mondta ki a boldogító igent.  

K.V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.