Megviseli a szervezetet a szélsőséges időjárás-változás

facebook megosztás

A szélsőségesen váltakozó időjárás rendkívüli módon megterheli az emberi szervezetet, különösen azok esetében, akik szív- és érrendszeri, krónikus betegségben szenvednek. Az évszaknak nem megfelelő hőmérséklet a növény és állatvilág bioritmusában is nyomot hagy, ám utóbbiak - a szakemberek szerint - hamarabb és könnyebben regenerálódnak.

Az elmúlt hetekben folyamatosan változott az időjárás, pár napja még szinte tavasz volt, most pedig szibériai hideget jósolnak a meteorológusok.

– A természet tud ez ellen a legjobban védekezni, kipufferolja magát. Ami azt jelenti, kiegyenlíti a hirtelen hideget, a meleget. Egy dolgot szeretnék ezzel kapcsolatban mondani. A gyümölcsfákat emlegetik mindig, hogy elfagyott például a barackfánk, ajjaj…Melyik barackfák fagytak el? Ezt senki nem mondja. Azok a barackfák fagytak el, amelyek agyon vannak nemesítve. Azok a fák, amelyek itt ezen az éghajlati övön őshonosak, azokat ez egyáltalán nem viseli meg ennyire – nyilatkozta Benedek Miklós, a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület elnöke.

Az emberi szervezet viszont nem ennyire toleráns – mint azt a Hegedűs Györgyné elmondta: a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára ez egy nagyon nehéz időszak.

 – Nagyon sok mindennel kell megküzdeni a szívbetegségben élő embereknek. Az időjárásra többségük, 90 százalékuk érzékeny. Némelyikük nagyon nehezen vészeli át, a fiatalabbak talán könnyebben. Talán nem veszik annyira komolyan a betegségüket, az életükben a jobb dolgokat próbálják észrevenni. A mai napban, a percekben, magunk is a férjemmel megpróbáljuk megélni azt, amit a Jóistentől kapunk – fogalmazott Hegedűs Györgyné, a Szívbetegekért Egyesület elnöke.

A helyi egyesület a jelenlegi vírushelyzetben nem tudja megtartani foglalkozásait, de a tagok folyamatos összeköttetésben állnak egymással: telefonon, interneten – sőt, helyenként személyesen is találkoznak, így erősítve egymást ebben a nehéz időszakban.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV/Archív)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.