Díjazták Gölles Martin kórusművét

facebook megosztás

Díjazott lett Gölles Martin kórusműve a MÜPA zeneműpályázatán. A kanizsai karnagy Petőfi Sándor A négyökrös szekér című költeményére írt munkáját küldte el a meghirdetett, 15. jubileumi pályázatra.

Gölles Martin a tanulmányait nyolcévesen kezdte Nagykanizsán a Farkas Ferenc Zeneiskolában. Sok éve foglalkozik zeneszerzéssel, művei között nagyrészt kamarazenekari-, zongora és kórusművek szerepelnek. Utóbbiakban szívesen használja fel a magyar költészet remekeit. A fiatal karnagy különböző nagykanizsai ünnepek, rendezvények és kiállításmegnyitók rendszeres fellépője. A MÜPA 14 zeneművészeti kategóriában várta a pályázók munkáit, összesen 258 alkotás érkezett az intézményhez. A szervezők az eseményt nem versenyként, hanem pályázatként hirdették meg – így helyezetteket nem állítottak, hanem díjazták az arra érdemes szerzeményeket. A járványhelyzet miatt az ünnepélyes eredményhirdetés és a mű bemutatója 2021-ben várható.

– Miért pont ez a verset választottam? Petőfi egyik kedvenc költőm, így, ha szöveget keresek, gyakran olvasgatom költeményeit. Ez, a már gimnáziumban is tanult verse pedig most nagyon megtetszett, hiszen azt a sok zeneileg megjeleníthető képet, amit tartalmaz, egyszerűen nem hagyhattam ki, és úgy gondoltam, jó választás lesz erre a pályázatra. Jelenleg több zeneművön dolgozom, különböző témákban és apparátusokra, ez a fajta munka soha nem áll meg. Most a karácsonyra is készülök, nemrég a tavaly szerkesztésemben megjelent Csendes éj című karácsonyi dalfüzetem digitális változatát készítettem el, ami bárki számára elérhető a martingolles.eu honlapon. Itt nem csak a dalok akkordkíséretes kottái, hanem a hozzájuk kapcsolódó hangszeres kíséretek is megtalálhatók, így aki a fa alatt szeretne énekelni, az az itt megtalálható zongorakísérettel is megteheti – mondta Gölles Martin zeneszerző, zenetanár.

K.V.

(Borítókép: Gölles Martin)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.