Leeresztették a surdi Parktó vizét

facebook megosztás

A halakat sikeresen elszállították a letenyei Hosszúvízbe. A szakemberek szerint a tó újbóli feltöltése 2021 ősszel kezdődhet meg. A júliusi hatalmas mennyiségű csapadék miatt kellett a surdi tónak a vizét leereszteni. A két napban ugyanis több mint 200 mm eső esett, ami megsértette a zsilip, gát és a zápormentesítő műtárgyat. A tó leengedését a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósága írta elő.

–  Október 31-éig volt engedélyezett a horgászat és november 1-én kezdtük meg a tó vízszintjének a csökkentését. Mintegy 11.000 köbméter vizet kellett biztonságosan leengedni úgy, hogy se a település lakossága ne érezzen belőle semmit, ne sérüljenek az ingó és ingatlan értékek, és nyilván a halakat is figyelembe kellett venni, hogy ne pusztuljanak el –  nyilatkozta Kovács Tibor, a Surdi Sporthorgász Egyesület elnöke.

A tó tisztítására azért is volt szükség, mert a szakemberek szerint csaknem egy méteres iszap került a tómederbe, ami ellehetetlenítette a halak életterét. A vízben egyébként különböző halfajok élnek, mint például busa, ponty, keszeg kárász. Ezek sorsáról a horgászegyesület gondoskodott.

– A horgász szövetség elviszi a letenyei Hosszúvízbe. Tehát átadjuk egy másik egyesületnek és egyelőre, úgy van, hogy kapunk helyette majd a későbbiekben. Tehát odaadjuk a szövetségnek, a szövetség pedig majd ad újat, ha majd újra lesz telepítve a tó. Próbáljuk úgy menteni, hogy át tudják vinni máshova –  mondta el Gazdig István, a Surdi Sporthorgász Egyesület alelnöke.

A tó tisztítására az önkormányzat beadott egy vis maior pályázatot. Ha kedvező elbírálást kap, akkor elkezdhetik a tó iszaptalanítását és a résvédelmet is meg tudják javítani.

G.D.

(Borítókép és fotó: Horváth Zoltán)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.