Rozmaringos libacomb párolt vöröskáposztával, és gesztenyetortával

facebook megosztás

Egy nem túl munkaigényes, könnyen beszerezhető alapanyagokból álló húsételt ajánlott olvasóinknak Gerencsérné Hajdu Magdolna. Aktualitását a közelgő Márton-nap adta, amely náluk családi ünnep. Desszertként tej- és tojásmentes gesztenyetortát sütött, amelyet laktózérzékenyek és kisbabák is fogyaszthatnak. Lányával a kisunoka első születésnapjára készítették.

Rozmaringos libacomb hozzávalói:

6 db libacomb, 3 tk fehér bors, 1 csapott tk só, 2 szál friss, vagy 2 ek szárított rozmaring, 8 gerezd fokhagyma.

Elkészítése:

A combokat a bőrös felén beirdaljuk, bedörzsöljük sóval és borssal. A liba- vagy kacsazsírral kikent tepsibe a bőrös felükkel lefelé tesszük a combokat. Befedjük alufóliával és alsó-felső sütéssel 180 fokon legalább egy óra hosszan sütjük. Ezt követően a bőrös oldalukkal felfelé fordítjuk a húsokat, megszórjuk zúzott fokhagymával, majd újabb 45 percig sütjük. Ha a hús megpuhult, levesszük a fóliát, felső sütésre váltunk és 190-200 fokon 25-30 percig pirítjuk. Így a hús kívül ropogós, belül puha, omlós lesz. Amíg sül a hús, elkészítjük a párolt káposztát.

Hozzávalók:

1 kg vöröskáposzta, 1 fej vöröshagyma, 1 kk cukor, 3 ek olaj, 2 ek ecet vagy citromlé, 1 mokkáskanál őrölt kömény.

A káposztát legyaluljuk, besózzuk, kicsit állni hagyjuk. A hagymát apróra vágjuk és olajon megfonnyasztjuk. A káposztát kicsavarjuk, hozzáadjuk a hagymához. Meglocsoljuk ecettel és fedő alatt puhára pároljuk. Közben hozzáadjuk a köményt, a cukrot és ha szükséges egy kevés vizet. Köretként krumplipürét készítünk hozzá.

Gesztenyetorta tej-és tojásmentesen

Hozzávalók:

Tortalaphoz: 50 dkg liszt, 1 cs sütőpor, 4,5 dl 100 %-os almalé, 12 ek napraforgóolaj, 1 bio citrom reszelt héja és leve, 12 dkg nádcukor, 1 cs vaníliás cukor, csipetnyi só.

Krémhez: 2 cs vanília puding, 6 dl kókusztej, 4 ek nádcukor, 10 dkg tejmentes margarin (pl. a Flóra), 25 dkg natúr gesztenyemassza.

A tészta nedves hozzávalóit összekeverjük, majd az előzetesen összekevert száraz anyagokat folyamatosan hozzáadjuk. A masszát 2 db 26 cm átmérőjű tortaformába öntjük és 180 fokon 25 perc alatt megsütjük. (Ha nincs két tortasütőnk, akkor két részletben süssük meg!) A krémhez a pudingot a cukorral megfőzzük a kókusztejben. Amikor kihűlt, belekeverjük a margarint és a gesztenyemasszát. A krém kétharmadát az egyik kihűlt tésztalapra egyenletesen rásimítjuk, rátesszük a másik lapot, majd a maradék krémmel a tortát bevonjuk.

Bakonyi Erzsébet

(Fotó: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.