A kertészkedés a test-lelki egészségnek is használ
A kertművelés nem csak a konyhára hoz hasznot, a testi-lelki egészségnek is használ. Sokan vallják ezt, köztük a Wegroszta házaspár, akiknek kertje még mindig ad vitamindús zöldet, de már a következő évre is készülnek.
Zsenge saláta és káposzta is van még a kiskanizsai kertben, a fóliasátorban pedig már a következő év hajtásai nőnek. Emellett szintén itt van teleltetve a póréhagyma, ami még hosszú hónapokig frissen ellátja a családot. Ennek titkát Wegroszta Zoltánné elárulta a Híradónak.
- Szabadföldben magról elültetem. Utána szétszedem szálakra, úgy ültetem el. Kicsit megöntözöm, később már nem kell vele foglalkoznom, a természet adta csapadék gondoskodik róla, hogy vastag szára legyen. Majd ha jön az ősz, nagy földlabdával kiássa a férjem, mert ez férfimunka. És a fóliában egy árokba beleültetjük, betakarjuk földdel. Onnan bármikor könnyen ki lehet szedni, nagyon finom póréhagymaleves készíthető belőle, kis reszelt sajttal megszórva – mondta Wegroszta Zoltánné.
Wegrosztáék úgy látják, az idő múlásával egyre kevesebben művelik a kerteket, már Kiskanizsán is.
- 8-10 ilyen nagy fóliasátor volt, amikor mi ide kerültünk. Tele paprikával, zöldséggel, babbal. Rengeteget termeltek – mesélte Wegroszta Zoltán.
A szomszédoktól sok mindent lehetett tanulni, ennek eredménye többek között az is, hogy Wegroszta Zoltánné sok mindent magról ültet és palántáz, mint például a kiskanizsai kertek egy jellemző növényét, az őszirózsát is.
- Amit boltban vásárolok zacskóban magot, abból nem igazán lett bármikor bármi is. Ezért azt a módszert követtem, amit a már említett Teri néni csinált. Saját magunk szedjük le a beérett magokat. Megszárítjuk őket, eltesszük télire aludni, és amikor eljön az időszak, tavasszal a magokat elszórjuk. Ebből lesz palánta, a palántát pedig pikírozzuk – fogalmazott Wegroszta Zoltánné.
A Wegroszta házaspárral készült teljes beszélgetést – és még több fortélyt, titkot láthatnak-hallhatnak nézőink A mi portánk című magazinműsorunk jövő heti adásában.
V.A.