Élj maradéktalanul!
Élj maradéktalanul! kampánnyal hívja fel az emberek figyelmét az élelmiszerpazarlás ellen a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. A szakemberek szerint több millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente. Becslések szerint egy család, egy év alatt több tízezer forintnyi élelmiszert dob ki.
A Medgyaszay Étteremben csak minimális mennyiségben keletkezik ételmaradék, melyeket az e célra fenntartott hordókban tárolnak.
– Az ételmaradék az minimális, ez attól függ, hogy gyermekek vagy felnőttek fogyasztották-e. Ami megmarad, azt a helyi hulladékszolgáltatóval való szerződésünk szerint elszállítják hetente két alkalommal. Másra nincs is lehetőség, hisz a megállapodás köt minket ehhez a fajta ételelszállításhoz – nyilatkozta Berta Csaba, a Medgyaszay Étterem ügyvezető igazgatója.
A felmérések alapján azonban a legtöbb ételfelesleg nem az éttermekben, hanem a háztartásokban keletkeznek.
– Ennek a nagy része olyan típusú étel és élelmiszer, ami gyorsabban romlik. A mérések szerint ebben jelentős tételek a készételek, illetve azok a zöldségek, gyümölcsök, pékáruk, amelyek gyorsan romlanak és ha nem fogyasztjuk el akkor könnyen a kukában végezheti – mondta el Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke.
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület a Médiaunió Alapítvánnyal elindított egy figyelemfelhívó kampányt, mellyel fel szeretnék hívni az emberek figyelmét az élelmiszerpazarlás problémájára.
G.D.
(Borítókép: Kanizsa TV)