Roskadoznak a gombaárus pultok a vásárcsarnokban

facebook megosztás

A környékbeli erdők szinte ontják a gombát, így az árusok asztalain lehet válogatni, fajtát, méretet illetően is.

Vargányákat, galambicákat, szebbnél szebb rókagombákat lehet találni már napok óta a nagykanizsai vásárcsarnok standjain, az árusok minden reggel friss csemegével érkeznek a piacra.

– A nagy esőzések legnagyobb nyertesei a gombászaink, a nedves, párás, csapadékos időszaknak köszönhetően elképesztő szaporulatnak indultak a gombák. Nálunk a piacon is 8-10 árus hozza napi szinten a portékáját. Vargányákat hoznak, sárga rókagombát, galambicát, sötét trombitagombát – mondta el Radics Balázs, a vásárcsarnok piacfelügyelője.

Az árusítás alapfeltétele a bevizsgáltatás, amelynek eleget tesznek a Vásárcsarnokban az erdők kincsével érkezők. Mindemellett folyamatosan, naponta többször is ellenőrzi őket a piacfelügyelőség.

– Minden reggel ezzel kezdünk, reggel 6 órakor lejövünk, ellenőrizzük az árusokat. személyenként mindenkihez odamegyünk, minden egyes gombafajt átvizsgálunk, erről kiállítunk egy igazolást is. ennek fényében nyugodtan lehet az árusoktól vásárolni – fűzte hozzá Beregszásziné Kobra Edit, a vásárcsarnok piacfelügyelő-helyettese.

A gomba ára fajtától, mérettől függően természetesen változó a vásárcsarnokban. A piacfelügyelőség továbbra is felhívja a figyelmet a biztonságra, a hobbigombászok esetében is. Ebben az időszakban ugyanis már megjelentek olyan mérgező fajok, amelyek könnyen összetéveszthetők ehető társaikkal – így arra intenek mindenkit, fogyasztás előtt vizsgáltassák be szakellenőrrel a szedett gombát.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.