A szelektív gyűjtés szabályait többségében betartják a kanizsaiak

facebook megosztás

A biohulladékok közé azonban még mindig gyakran kerül például vécécsésze vagy háztartási szemét. A Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. szakemberei tavaly mintegy 500 tonna papír- és műanyaghulladékot gyűjtöttek be.

Nagykanizsán már több, mint 15 éve van szelektív hulladékgyűjtés. A város egyes pontjain a házhoz menő, zsákos gyűjtés áll rendelkezésre és több helyen találhatók szelektív szigetek. A Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a kanizsaiak 85 százaléka betartja a gyűjtés szabályait.

– Általában a szelektív gyűjtés - ha külön vesszük, hogy műanyag, papír és üveg- akkor azt kell mondjam, hogy a lakosság 85-90 százaléka ezt korrektül intézi. A biohulladékra ezt már nem merném mondani. A komposzt között semmi keresnivalója nincs a háztartási szemétnek és a fürdőszobai csempedaraboknak - nyilatkozta Áfra Barnabás, a Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A hulladékgyűjtés során fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy ne keveredjenek a válogatott tételek, hisz a szemétgyűjtő autókban is külön helyre kerül a hulladék.

– Ürítést követően a kézi szortírozás történik a válogató csarnokunkban. Ami azt jelenti, hogy a zsákokat feltépjük és a dolgozóink pedig kiválogatják az anyagokat. A papír az rögtön bálázásra kerül, vegyes papírként. A műanyag hulladékot pedig anyagfajtákra és színekre kategorizáljuk. Ilyen például a színes és natúr fólia, natúr és kék PET-palack, illetve a vegyes. Válogatunk még tisztítószeres flakonokat, továbbá italos kartont is. Valamint kiszedjük az aludobozokat és egy mágneses szalag pedig a vas- és konzervdobozokat és egyéb vashulladékokat  tette hozzá Ködbaumné Farkas Beáta, a Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. környezetvédelmi csoportvezetője.

A különválogatott és bálázott szemét újrahasznosítókhoz kerül. A legtöbb magyar cégeknél marad, de akad, amely külföldi partnerekhez jut el.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.