Zúzdába megy a papír a Budapest Környéki Törvényszékről – élen járnak bíróságaink a környezetünk védelmében

facebook megosztás

Egész Pest megyéből, valamennyi járásbíróságáról gyűjti a leselejtezett papírokat a Budapest Környéki Törvényszék (BKT). Az összegyűjtött papírhulladékot havonta több alkalommal szállítják a szentendrei zúzdába, ami éves szinten kb. 100-120 köbméter, vagyis csaknem 26 000 kilogramm papírt jelent. A környezetet, természetünket védő kezdeményezésről az Országos Bírósági Hivatal (OBH) Kommunikációs Főosztályát kérdeztem.

A BKT kiemelt figyelmet fordít a környezetre és annak megóvására, törekszik a környezettudatos szemlélet kialakítására és kiszélesítésére. Ennek szellemében a BKT központi épületében minden emeleten legalább két helyen elérhetőek a szelektív hulladékgyűjtők, a tárolóedények mellé tájékoztatókat is elhelyeztek, hogy mindenki rendeltetésszerűen tudja azokat használni. A bíróságon vannak palack prések is, a használt elemek gyűjtésére pedig gyűjtődobozokat biztosítanak. A víztakarékosság, valamint a műanyag hulladék csökkentésének jegyében a folyosókra ballonos vizeket helyeztek ki.

A BKT legtöbb járásbíróságán szintén szelektív módon zajlik a hulladékgyűjtés.

A Budapest Környéki Törvényszék és számos járásbírósága a környezetére is kiemelt figyelmet fordít: több bíróság rendelkezik zöld felülettel, kerttel, parkkal, zöld udvarral, amelyeknek a „lélegző környezet” szempontjából van nagy jelentőségük. Méltán viseli például a „lélegző tető” elnevezést a Monori Járásbíróság tetőszerkezete, amelyet az alagsori tárgyalók fölött alakítottak ki.

A Ceglédi, a Dabasi, a Gödöllői, a Nagykátai, a Szentendrei és a Váci Járásbíróságok különösen kiemelkednek a szépen gondozott „zöld bíróságok” sorában.

A BKT rendszeresen pályázik az OBH által meghirdetett Jablonszky Ferenc és Wágner Gyula Program pályázataira. Az energetikai korszerűsítésekkel a Pest megyei bíróságok szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy tovább csökkenjen a bíróságok ökológiai lábnyoma.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.