A harang érted is szól..!

facebook megosztás

Felszentelték a surdi temető lélekharangját. A lélekharangot a község lakóinak összefogásával vásárolták és állították fel. A kezdeményező a településen 10 hónapja szolgáló Veres József evangélikus lelkész volt tavaly novemberben.

Páratlan összefogásnak köszönhetően avathatták fel tegnap délután a surdi lélekharangot, hiszen a kezdeményezést felekezeti hovatartozás nélkül támogatták a falu lakói. Egyre ritkább az, hogy egy harangot tudunk szentelni, az pedig különösen, hogy egy lélekharangot. S ez Surdon azért is nagyon nagy dolog, mert nem csak az evangélikus egyházközösségnek és a gyülekezetnek volt ez a kezdeményezése, hanem az egész települést, a falu lakosságát megmozgatta. S ez azt mutatja, hogy mindenki számára fontos volt, hogy ez a harang elkészüljön és felszentelhessük. A harangnak talán régen sokkal nagyobb volt a jelentősége, mint ma, hiszen nemcsak egyfajta figyelmeztetés volt, akár az idő múlására vagy egy veszély esetére, hanem az emberek életéhez, mindennapjaihoz hozzátartozott - fogalmazott Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna, a Somogy-Zalai Evangélikus Egyházmegye esperese.



Veres József hangsúlyozta: a lélekharang az emlékezők számára is szolgálatot teljesít

A lélekharang múltbéli funkciója a hívek hívása volt egy haldokló mellé, hogy imáikkal kísérjék élete utolsó, legsúlyosabb perceit. Ma már azonban az emlékezők számára is szolgálatot teljesít. – A lélekharang, amikor megszólal, búcsúzik az, aki itt van, és attól, akit ide kísért. Ugyanakkor a lélekharang azt is az eszünkbe juttatja, aki már itt van. Tulajdonképpen egy megemlékezés a lélekharangnak a hangja, azok számára, akik itt vannak a temetőben - fogalmazott Veres József, a surdi evangélikus lelkész. 



Hamarosan Liszóban és Nemespátrón is felszentelhetik az új lélekharangokat

A tervek szerint októberben Liszóban és Nemespátrón is felszentelhetik az új lélekharangokat, amelyek szintén közadakozásból készülhetnek el.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.