Hagyományőrzés, gasztronómia és nyitott pincék

facebook megosztás

Hagyományőrzés, gasztronómia és nyitott pincék – falunapot tartottak Tótszentmártonban. Több mint egy tucat gazda mintegy 30 fajta borát kóstolhatták szombaton az érdeklődők a Kálmán-hegyi Szent Orbán Pihenőhelyen rendezett programon.

Igazi horvát csevapcsicsát és levében sült csülköt is kóstolhattak a jelenlévők a nyitott pincék napján a Kálmán-hegyen. A Tótszentmárton melletti hegyháton egyre többen foglalkoznak minőségi a borok készítésével, amit az is jól bizonyít, hogy Murafölde legjobb bora is innen származik. Elég rendezett a hegyhátunk, a gazdák nagyon igényesek lettek, egyre jobbak a borok. Vezetékes víz van, villany van a hegyen, s aszfaltos út vezet ide. A pincéket igyekeznek szépen kialakítani a gazdák, ki-ki lehetősége szerint, de legtöbbjüknek fürdőszobája van, s itt alszik, ha úgy adódik, nem megy haza autóval, bár közel van a hegy gyalog is - említette Czapári Márton, Tótszentmárton polgármestere.


Cseresnyés Péter köszöntőjében kiemelte: fontos, hogy a két nép között új barátságok szülessenek

A kettős rendezvény egyik fő célja az identitás megőrzése, a környékbeli horvátság és a két nemzet közös hagyományainak ápolása. – Jönnek olyan résztvevők erre a rendezvényre, akik ezt a régi, nagyon jó barátságot határon inneni és túli horvátok között ápolják, s az itteni horvátokon keresztül nekünk is jó kapcsolatunk alakult ki a határon túli horvátsággal. Így egy-egy ilyen ünnepnek, amit egy horvát nemzetiségi faluban tartanak ez is egy nagyon fontos része, alkotóeleme. Fontos, hogy a már meglévő barátságokat erősítsük, s a két nép között új barátságokat is tudjunk kialakítani - fogalmazott Cseresnyés Péter, miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő.

A Szent Orbán pihenőhöz nemcsak a környékbeli falvakból érkeztek vendégek, hanem a szomszédos Horvátországból, és Tótszentmárton testvértelepüléséről, Budapest 13. kerületéből is. A horvát-magyar ételkülönlegességek mellett több tucat minőségi bort is megkóstolhattak az érdeklődők.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.