Ma volt a bírálat – idén is keresik Pannónia kincsét
A Pannónia Pálinkakultúra Egyesület ezúttal is magyarországi és határon túli magánfőzőknek és bérfőzetőknek hirdette meg versenyt, melyen a szervezők a legjobb házi pálinkát keresik – ahogy fogalmaznak – az egykori Pannónia területéről és azon túlról. Az utóbbi években megszaporodott a pálinkaversenyek és -mustrák száma, ennek ellenére a tavaly indult Pannónia Párlatversenyre a vártnál jóval többen neveztek. A bírálatra összesen 537 minta érkezett, az ország összes megyéjéből és még a határon túlról is küldtek vagy hoztak párlatokat a versenyre. A szakmai zsűri és a szervezők is találkoztak igazi különlegességekkel. - A magánfőzők nagyon sokat kísérleteznek. Tehát mi meg tudjuk csinálni, hogy 5-10 literes kisüstben kifőzzük egy-két érdekes gyümölcsnek a produktumát. Ezekkel is fognak találkozni a bírálók, de majd később. Most mentünk sorba, fajta szerint: alma, körte, birs, és az egyre a nehezebb ízek felé. Az orrunk és a nyelvünk használata is véges egy nap alatt, de lesznek érdekességek, gondolok itt például a gyalogbodzára, ami nógrádikum lesz hamarosan – mondta el Gazdag Attila versenyigazgató.
Gazdag Attila versenyigazgató felelt a színvonalas program lebonyolításáért (Fotó: Gergely Szilárd)
A zsűritagok a szakma legjobbjai közé tartoznak, de a feladat számukra is nehéz. - Mi már 48 mintán túl vagyunk, egész jó pálinkák érkeztek. Mi többre adtunk aranyérmet, azt hiszem, 7-8 mintára. Közel ennyi is esett ki idáig, ami nem kapott érmet, de zömében ezüst, bronz körüliek a tételek. Tehát jó pálinkákat főztek a gazdák. Aki kap egy ezüstérmet, azt gondolom, büszke lehet arra, amit készített – mondta el Tóth István zsűritag. A verseny ünnepélyes díjátadóját március 9-én, Sormáson tartják, ott kiderül, ki készítette idén Pannónia kincsét.