Könyvbemutatót és nemzetiségi estet tartottak Magyarszentmiklóson

facebook megosztás

Teljesen megtelt a magyarszentmiklósi faluház tegnap este. A településen már évtizedes hagyománya van a közös nemzetiségi adventnek, valamint a mostani már a második alkalom volt, hogy a 18. században betelepülő svábokról is megemlékezett a település lakossága. 12-13 éve tartunk adventi műsort. Tavaly jött már az indíttatás, hogy tartsunk minden februárban nemzetiségi estet, ahova meghívjuk a környékbeli 5-6 település német nemzetiségi önkormányzatát és a lakosságot - említette Czinki Ferenc, a német nemzetiségi önkormányzat vezetője.

A nemzetiségi est fő célja a német identitás megőrzése és a hagyományok ápolása. – Kicsit az elveszett sváb identitást, ami sajnos kiveszett a köztudatból, azt próbáljuk meg visszahozni, feleleveníteni. Szeretnénk ezt bemutatni a gyerekeinknek, a jövőnek. Fontos, hogy az örökségünket tovább vigyük, megőrizzük, erről szól ez az egész rendezvénysorozat - tette hozzá a település polgármestere, Szabó Krisztián.



Hartmann Miklós ősei történetét dolgozza fel A széna illata című családregényben

A széna illata című családregény 2017-ben jelent meg. Hatrmann Miklós a könyvben ősei történetét dolgozza fel, a mű hat fejezetben mutatja be a Rothenburgból elinduló, majd a Magyar Királyság területére betelepülő família kalandjait és az érkező telepesek életének nehézségeit. – A 18. századi német betelepülés tárgyában igazából nem volt a hazai piacon regény. Eredetileg csak a családnak terveztem visszaemlékezéseket írni, de aztán több lett belőle. A korrektor és a szerkesztő rábírt arra, hogy részletesen dolgozzam ki minden fejezetét ennek a kötetnek. Végül egy olyan könyv készült, amely 1744-től 1953-ig ível át - mondta az író.

A könyvbemutatót követően a rendezvény kötetlen beszélgetéssel folytatódott, az esten Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke is részt vett.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.