Meg kellett ismételni az „öregezők” bűnperét: a hétfői tárgyaláson már a végéhez közeledik a büntetőeljárás

facebook megosztás

Meg kellett ismételni az eljárást annak az időseket fosztogató párosnak az ügyében, akik Kaposvárról indulva egészen Zaláig utaztak, hogy pénzt szerezhessenek öreg, védtelen emberektől.

A Zalaegerszegi Törvényszék dr. Mesterházy István vezette büntetőtanácsa tavaly ősszel helyezte hatályon kívül az elsőfokú, bűnösítő ítéletet D. A. és társa ellen, és kötelezte új eljárás lefolytatására a Zalaegerszegi Járásbíróságot. A holnap folytatódó, megismételt eljárás vádirata szerint a terheltek 2014 decemberében elhatározták, hogy idős, megromlott szellemi és egészségi állapotban lévő vádlottakkal szemben fognak bűncselekményeket elkövetni, oly módon, hogy a II. rendű vádlott Kaposvárról indulva, kocsival kisebb településekre, idős emberekhez viszi társát, D. A. elsőrendű vádlottat, aki magát önkormányzati dolgozónak kiadva pénzt csal majd ki a sértettektől. Volt, ahol azt mondta, nyugdíj kiegészítést ad az önkormányzat, másnak azt, hogy a forgalomból kivont 10.000 forintos bankókat szedi össze, illetve a sorszámok felírást bízták rá, de hivatkozott arra is, hogy felmérést végez a sértett megtakarításairól, vagy éppen arról, hogy igényel-e ebédszállítást a jövőben.

A vádlottak igyekeztek úgy alakítani a helyzetet, hogy a sértett rövid időre egyedül hagyja őket – például személyi igazolvány vagy nyugdíjas igazolvány, avagy a régi bankók megmutatást kérték –, s ezt kihasználva vitték el hét idős ember készpénzét. Az idős, beteg embereket 4 millió forintos kárt okozva fosztogató D. A. és társa sorsáról Szalai Csabáné dr. Horváth Katalin büntetőbíró fog majd dönteni a megismételt eljárás során.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.