A családokról szólt a hétvége a HSMK-ban

facebook megosztás

Kreatív ünnepi lakásdekorációkat készítettek, és még a pozitív gondolkodásukat is fejleszthették azok, akik részt vettek a Hevesi Sándor Művelődési Központ családi délutánján. A programkínálatban neveléskutató előadása is szerepelt, így az érdeklődők – szülők, nagyszülők és pedagógusok – számos hasznos tipphez hozzájuthattak a gyerekneveléssel kapcsolatban.

Elmélyülten dolgoztak a készülő karácsonyi díszeken, lakásdekorációkon a kézműves-foglalkozás résztvevői. Az asztaloknál nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is ötleteltek a minél egyedibb megoldásokon.



A HSMK intézményegység-vezetője, Horváthné Gelencsér Edit (jobbra) segít

az egyik dísz elkészítésében (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

– Mindenféle asztaldíszt lehet készíteni: például hóembert és karácsonyfát tobozból, valamint olyan hajtogatható papírdobozt is, amibe majd apró meglepetést rejthet az ajándékozó – mondta el Kománovics Alexandra, a HSMK művelődésszervezője.

Szintén kreatív gondolkodásukat fejleszthették azok, akik inkább társasjátékoztak. A kártyákon szereplő feladatok középpontjában a pozitív énkép és az érzelmi intelligencia megerősítése állt.

– Ezt a társasjátékot a Jobb Veled a Világ Alapítvány munkatársai pedagógusokkal együttműködve fejlesztették ki, és a célja a pozitív gondolkodás, valamint az EQ fejlesztése. 3 és 100 év között bárkinek merem ajánlani, mert fantasztikus élmény, amely egyúttal a közösséget is építi – fogalmazott Veres Béláné, a szervezet megyei oktatási referense.



Veres Béláné magyarázza a társasjáték szabályait a fiataloknak (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

A családi hétvége programkínálatában Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató előadása is szerepelt. A szakember a sikeres gyerekneveléssel kapcsolatban osztott meg jó pár tippet az érdeklődőkkel.

– Az előadás arról szól, miért nem működik a „már százszor elmondtam, hogy…”. A sikeres nevelés kulcsa nem a tudatos megértés, hanem az élmény, a tapasztalat és legfőképpen a minta. Hiába mondok el valamit százszor, ha én magam sem e szerint cselekszem. De ez egy nagyon hosszú folyamat, rengeteg apró tapasztalattal – bocsátotta előre.

A felnőttkort is meghatározó, élményszerű tapasztalatok megszerzésének legjobb és legpozitívabb eszköze a mese, a beszélgetés, a közös játék, tehát az együtt töltött minőségi idő, de ugyanilyen fontos a türelem is, tette hozzá a neveléskutató.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.