Felemás tapasztalatok
Vegyesen értékelik az idei évet a pálinkafőzők. Szerintük az időjárás miatt a térségben sokfajta gyümölcsből lett kevés a termés, ami viszont megmaradt, abból többnyire alacsony kihozatallal, de jó minőségű pálinkát lehetett készíteni. A főzési szezon még nem zárult le, vannak olyan gyümölcsök, amelyek csak ezután kerülnek az üstbe. Az egyik ilyen különlegesség a naspolya, amely egy utóérő típus, Zalában nem sokan foglalkoznak vele, a feldolgozása ugyanis időigényes.
– Egy nagyon jó minőséget produkáltak azok a gyümölcsök, amik épen megmaradtak. Kaptunk fagyot, volt szélkár, volt jégkár, tehát mindenből kijutott az idei évben. De ott, ahol megmaradt a gyümölcs, szerintem a legtöbb helyről nagyon szép minőséget lehetett betakarítani. Ott viszont a gyümölcsök illat- és ízkoncentrációja kiemelkedően jó volt az idén. Viszont, a kihozatala pocsék. Ugyanis a cukortaralma az idei gyümölcsöknek nem volt eléggé magas. Vagy a szárazanyag tartalmuk volt magas. Például a körtében a hétköznapi fogyasztók nem igazán veszik észre a nagy cukorfok különbséget. Azt se vesszük észre, ha kicsit szárazabb a körte. De ha ugyanabban a körtében sokkal kevesebb a lémennyiség, így az oldott cukor is, akkor a kihozatal is jóval kisebb lesz. Az idén ezt lehetett érzékelni nagyon sok esetben – fogalmazott Gazdag Attila, a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület elnöke.