Babonák és hagyományok is formálják az ünnepi menüt
Inkább a minőség, mintsem az ár a döntő befolyásoló tényező az ünnepi húsvásárlásnál a stábunknak nyilatkozó üzlettulajdonos szerint. A tapasztalatok alapján a szilveszterre és karácsonyra jellemző népi babonák még mindig éreztetik hatásukat a vásárolt termékekkel kapcsolatban.
Felmérések szerint a hazai húsfogyasztás megnő az ünnepi időszakban, és a karácsonyi menüben is több állati eredetű étel szerepel, mint az átlagos hétköznapokon Horváth Tamás szerint. Az üzletvezető kiemelte, ilyenkor a karaj, a tarja és a nemesebb szárnyashúsok a népszerűbbek. A szilveszteri időszak a húskészítményekről, főként az év utolsó napján tradicionális ételnek számító virsliről szól.
- A vásárlói közösségem idősebb, ők maradnak a tradicionálisnál, a juhbelesnél. Ilyenkor a minőségibb fogy, nem baj, ha egy picit drágább, de jó minőségű legyen. Az ilyen sajtos, chilis helyett a klasszikus, roppanós virsli fogy – mondta el Horváth Tamás, a Csülök Húsbolt tulajdonosa.
A néphagyomány szerint újévkor tilos szárnyast enni, helyette sertést kell fogyasztani mert ezek hatással vannak az egészéves szerencsére. A tapasztalatok és a felmérések azt mutatják, hogy a fiatalabb generáció már nem hisz ezekben a babonákban, de a többség még foglalkozik velük.
- Hívő létére is az ember betartja a babonát, mert ez ilyen népi szokás. Ez nemcsak babona, hanem ilyen szokás, hogy vonzza a szerencsét a lencse és a disznóhús, a szárnyas kikaparja, a hal pedig elússza – tudtuk meg Nagy Henriettától.
Horváth Tamás szerint egyre inkább tendencia, hogy a legtöbb vásárló az ünnepek előtt egy-két nappal vásárolja meg a karácsonyi és szilveszteri menü hozzávalóit.
K.T.
(Képek: Kanizsa Médiaház)