Hétvégén szüreti mulatság és felvonulás várta az érdeklődőket Rigyácon
Szüreti felvonulást és mulatságot rendeztek a hétvégén Rigyácon. Az égiek nem voltak kegyesek a rendezvényhez, de a közösség kitartó és lelkes volt az eső ellenére is. 11 főzőcsapat gondoskodott a finom ételekről, valamint a felvonulás is jó hangulatban zajlott.
Színes programokkal és ételekkel készültek a szervezők a hétvégi rigyáci fesztiválon az érdeklődőknek. Egy órától indult a főzőverseny, ahol a repertoárban a hagyományos magyar ételek között birka pörkölt is szerepelt, melyet a valkonyai csapat készített. Hortobágyi racka juhból készült egy alföldi recept alapján - árulta el Bihari-Kiss Endre, Valkonya polgármestere, akiknek szívügye a két település közötti összefogás.
- A két település már régről is jó kapcsolatokat ápolt egymással, ezeket a kapcsolatokat igyekszünk mi most feleleveníteni és megerősíteni. Igyekszünk egymás rendezvényein részt venni és támogatni. Szoktam mondani együtt sírunk és együtt nevetünk, és próbálunk ezzel az összefogással, összetartással egyfajta példát is mutatni, mert hogy pontosan erre az összefogásra van a legnagyobb szükség - fogalmazott Bihari-Kiss Endre.
A Covid időszak után még fontosabbnak tartották visszahozni a település életébe a régi hagyományokhoz köthető rendezvényeket, hiszen a közösség összekovácsolása mindennél fontosabb egy település életében - mondta el Balassa Kornél, Rigyác polgármestere.
- Nyilván tudjuk, hogy ez egy régi hagyomány, amit jó pár évtizedes szünet után próbáltunk újraéleszteni, most már ötödik éve rendezzük meg. Egy olyasfajta hagyományos fesztivált, vagy rendezvényt tartunk, hálát adva a jó Istennek a terméshozamért, úgyhogy a szüreti mulatság és a felvonulás is erről szól - tudtuk meg Balassa Kornéltól.
Az esős sem állhatott a felvonulók útjába, számos lovaskocsival vonultak végig a településen. Az estét táncos és zenés produkciók zárták.
B.V.
(Képek: Kanizsa Médiaház)