Most virágzik a kertek alatt a paraszt gumicukor: ingyen van, teljesen természetes
Megfejtés: a fehér akác épp még ki nem nyílt virágai. A mézédes illatú fürtök nemcsak a méhek számára vonzóak, hanem számunkra is igazi gyógyító csemegék. A virágok édes, lágy íze pedig sokak szerint meglepően hasonlít a gumicukorra, csak jóval egészségesebb! De mikor virágzik az akác? Tudtátok, hogy a virágából, nemcsak fehér akác tea, akácvirág szörp, hanem még pálinka, sőt palacsintás akác csemege is készíthető?
Aki nyitott szemmel jár-kel, az láthatja, hogy lassan mindenütt virágzik már az akác. Igaz, az ország jelentős részén fagykár érte idén az akácerdőket. Sok helyen aggasztó a helyzet, a síkvidéki, alföldi területeken például csak a legmagasabb fák felső 1-2 méterében találhatók csak virágfürtök – közölte az Omme.hu. A középhegységeink, dombvidékeink völgyeiben is "csontra fagytak" az akácosok. Azokon a vidékeken viszont, ahol nem érte fagy a rügyeket, már március első hetében is előrehaladott állapotban volt a virágzás, tömegében azonban most május elején lehetne begyűjteni ezt a csodanövényt.
Az akácvirág azonban nemcsak a méhek kedvence, hanem ehető virágként egyre népszerűbb a magyar konyhában is. Édes, lágy íze sokak szerint meglepően emlékeztet a gyümölcsös gumicukorra, különösen, ha nyersen fogyasztjuk, vagy szirupként, lekvárként készítjük el. Az akácvirágból készített szörp frissítő, természetes édesség, amelyben az akác sajátos aromája dominál, és akár mentával is ízesíthető.
A fehér akác virága nemcsak finom, hanem roppant egészséges is
Az akácfáról a legtöbb embernek elsősorban az akácméz jut eszébe, pedig hófehér virágai nemcsak szépek, hanem értékes gyógynövényként is ismertek. Forrázata köhögéscsillapító, enyhíti a gyomorsav-túltengést, és gyulladáscsökkentő hatása is ismert. Gyógyászati szempontból viszont kizárólag az akác virága használható, a növény többi része – így a szár, a levél és a kéreg – mérgező fehérjéket tartalmaz, ezért belsőleg nem alkalmazható.
Fontos még tudni, hogy a dísznövényként ismert lila és sárga virágú akácfajták sem fogyaszthatók, és nem is rendelkeznek gyógyhatással.
A fehér akác virága számos jótékony hatással bír: étvágyjavító, gyomorsavcsökkentő, vizelethajtó és görcsoldó tulajdonságokkal rendelkezik. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy nem helyettesíti az orvosi kezelést, és tartós használata előtt érdemes szakemberrel is konzultálni. Viszont a fehér akácát büntetlenül lehet akár desszertként, sülve vagy főzve, lekvárnak vagy sütibe elrejtve fogyasztani! Következzék hát 4+1 őrületes tavaszi finomság, amit akácvirágból készíthetsz:
1. Az akác virág nyersen olyan ízű, mint a gumicukor
A virágokat május-június folyamán gyűjtsük, a fürtökről lefosztva. Virágját nyersen is szokták enni, de vigyázzunk, nagy mennyiségben a nyers virág hányingert okoz.
A fehér akác épp csak bimbózó, még ki nem nyílt virágai is meglepően édesek és állagukban is a gumicukorra emlékeztetnek – érdemes megkóstolni őket. Ezek az apró, illatos rügyek nemcsak természetesek, de tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal, így valódi, ehető vadon termő „superfoodként” is megállják a helyüket.
2. Így készíts fehér akác teát
Fontos, hogy csak fehér akácvirágot szedjünk! Lehetőleg védett helyről gyűjtsük be, ahol a kipufogógázok és egyéb szennyezések nem érik. Az akác teája ugyanolyan édeskés, kellemes ízű, mint a virág. Aromás vegyületeit az illatszeripar használja. Nagyon jó gyomorsavtúltengésre, refluxra. Egyben kiváló köhögéscsillapító, nyálkaoldó is. Görcsoldó, nyugtató és székrekedésre is ajánlott. Meghűléses betegségeknél izzasztó hatású.
A tea elkészítéséhez 2 teáskanál szárított akácvirágot forrázzunk le 2 dl forró vízzel, majd 5 perc után szűrjük le. Íze édeskés, lágy és nagyon kellemes. Bár rendszeresen is fogyasztható, érdemes kúraszerűen inni: napi egy-két csésze addig, amíg a tünetek fennállnak, utána elegendő hetente egy-két alkalommal.
Az akácvirágból készített tea korlátlan ideig iható, de kúraszerűen naponta csak addig kell inni, amíg az adott probléma meg nem szűnik. A szervezetet emlékeztetve a védekezésre a továbbiakban heti vagy kétheti egy csésze is elegendő – legalábbis Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember korábban ezt tanácsolta. De a fehér akácvirág tea fogyasztását azoknak is ajánlja, akiknél a gyomorsavasság idegi eredetű probléma.
3. Zárjuk üvegbe a tavaszt: akácvirág szörp házilag
Akácvirág szörp készítésekor próbáljunk frissen nyílt, illatos virágokat szedni. Otthon terítsük ki őket egy plédre, hogy a hangyák és más bogarak szabadon távozhassanak. Miután összeszedtük a virágokat, érdemes még enyhén megütögetni őket száránál fogva, hogy a kisebb rovarok is elhagyják a fürtöket. 45-50 dkg virágból körülbelül 25-30 dkg lefejtett virág lesz. Ha ezzel megvagyunk, már kezdhetjük is a szörpkészítést!
Jó tudni, hogy a szörp mellett az akácvirágból pálinkát is főzhetünk!
A teljes cikk itt olvasható.
penzcentrum.hu