Úgy tűnik, felnőtteknél is visszafordítható a mogyoróallergia

facebook megosztás

Sikerrel zajlott le az első olyan klinikai vizsgálat, ami azzal próbálkozott, hogy a földimogyoróra allergiás felnőtteknél visszafordítható-e valamilyen szinten az érzékenység: a vizsgált alanyok kétharmada tudott elfogyasztani úgy a mogyoróból, hogy nem volt rá semmilyen negatív reakciója, írja az EurekAlert.

A kutatást súlyos allergiában szenvedő felnőttekkel végezték el. A résztvevők szigorú felügyelet mellett napi szinten fogyasztottak földimogyorót, a vizsgálat célja pedig az volt, hogy megállapítsák: át lehet-e így nevelni a szervezetet arra, hogy az allergiások biztonsággal fogyasszák a magvakat.

Az orális immunterápiaként ismert megközelítés világszerte sikeresnek bizonyult csecsemők és gyermekek körében végzett vizsgálatokban. Az első, csak felnőtt kohorszban végzett vizsgálat eredményeit az Allergy folyóiratban publikálta a King's College London és a Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust kutatócsoportja.

„Az életveszélyes reakciótól való állandó félelem súlyos terhet ró a mogyoróallergiában szenvedőkre” – mondta Stephen Till, a King’s College London allergológia professzora, a vizsgálat első szerzője. „Az allergia kezelésének jelenleg egyetlen módja az, ha szigorúan kerülik a mogyorót, vagy kezelik a reakciót, például adrenalinnal. Bár a mogyoró-immunterápia köztudottan hatékony a gyerekeknél, ez a vizsgálat bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a felnőttek is deszenzibilizálhatók, ez pedig javítja az életminőséget. A kutatás során a földimogyoró tolerálható adagja százszorosára nőtt.”

Meg kell jegyezni, hogy a vizsgálat elég kevés résztvevő bevonásával zajlott, mindössze 21, 18 és 40 év közötti felnőttet vontak be, akiknél klinikailag igazolt volt a mogyoróallergia. Klinikai környezetben a résztvevők először 0,8 milligramm mogyorólisztet kaptak étellel elkeverve, majd 30 perccel később 1,5 milligrammot, és további 30 perccel később 3 milligrammot.

Azok a résztvevők, akik tolerálták a 1,5 milligramm vagy 3 milligramm mogyorólisztet, két hétig otthon fogyasztották a napi adagot. Ez egy egész mogyoró 0,5-1 százalékának felel meg.

Ezután a résztvevők kéthetente visszatértek, hogy felügyelt adagokban több mogyorófehérjét kapjanak, 6 milligrammról 1 grammra (négy egész mogyoró) növelve az adagot. Ha a résztvevők 50-100 milligramm mogyorófehérjét toleráltak, akkor áttértek egész mogyoró, mogyoróvaj vagy mogyorótermékek fogyasztására.

Miután a résztvevők elérték a napi 1 grammos adagot, legalább négy hétig ennyit fogyasztottak naponta, mielőtt egy kettős vak, placebokontrollos fázison estek át. Ennek során egyre növekvő adagokban kaptak mogyorót vagy placebót. A résztvevők ezután legalább három hónapig folytatták a napi adagolást.

Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők 67 százaléka képes volt legalább 1,4 gramm mogyorófehérjét – öt mogyoróval egyenértékű mennyiséget – elfogyasztani káros reakció nélkül.

A kutatók azt mondták: a hatékonysági arány nagyjából összhangban van a gyermekeken végzett mogyorós orális immunterápiás vizsgálatok eredményeivel. A kutatás következő szakasza során nagyobb résztvevőszámú vizsgálat készül majd.

telex.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.