Telt ház volt Bardócz Zsuzsanna előadásán
Megtelt az előadóterem Bardócz Zsuzsanna előadásán kedden a városi bibliotékában. A Meridián Tornaklub és a Civil Kerekasztal Egyesület egészségmegőrző programjának legújabb témája az „Étkezés a 21. században” volt.
A neves professzor Debrecenben szerezte meg a vegyész diplomát. 1976-ban a SOTE Biokémiai Intézetébe dolgozott, ahol később doktorált biokémiából. Skóciában is élt és dolgozott hosszú évekig egy kutatóintézetben. Intézeti karrierjének a genetikailag módosított élőlényekkel kapcsolatos kutatás vetett véget. Ez adta az alapját a keddi, kanizsai előadásnak.
– Az előadásban szeretném áttekinteni azokat a változásokat, amik a mezőgazdaságban történtek a második világháború óta, és ennek milyen hatása van a táplálékra, a táplálék összetételére. Milyen újfajta élelmiszereket terveznek a számunkra. A vegahústól, a műhúson át, a mesterséges húson át a bogárcsemegéig, hogy ennek mi az oka – mondta el Bardócz Zsuzsanna, táplálkozástudomány professzora.
Bardócz Zsuzsanna kiemelte, lehetőség szerint otthon készítsük el az ételeinket, mert a bolti élelmiszerekbe nem tudhatjuk, hogy mikor és mit tesznek, milyen adalékanyagok, vegyszerek vannak benne, amik nagymértékben ronthatják az emberek egészségét.
– A legegészségesebb táplálékok, amik Magyarországon elérhető, azok a bio táplálékok. Az édesanyáknak arra kellene odafigyelni, hogy a gyerekeket, amikor fejlődnek és nőnek, lehetőleg biotáplálékkal etessék. Nagyon fontos lenne, hogy legalább a tej, a tojás, a vaj, a kefir, a joghurt, amit minden nap esznek a gyerekek, meg a kenyerük az jó minőségű, egészséges, lehetőleg ökológiai gazdaságból való, származó legyen – fogalmazott Bardócz Zsuzsanna.
A téma és a professzor sok embert vonzott a városi könyvtárba. Az előadást követően, lehetőség volt az előadónak kérdéseket feltenni. A program így egy kötetlen beszélgetéssel zárult.
B.V.
(Képek: Kanizsa Médiaház)