Maradandó agykárosodást okozhatnak ezek az élelmiszerek
Egy hosszú munkanap után erős lehet a kísértés, hogy a tévé előtt ülve elropogtassunk valamint, például chipset, valamilyen édességet vagy gyorskaját. A kutatások azonban azt mutatják, hogy ezek az ultra-feldolgozott, magas kalóriatartalmú ételek jelentős szerepet játszanak az elhízás kialakulásában, ám az agyra gyakorolt tartós hatásuk nem volt egyértelmű – egészen mostanáig.
A ScienceAlert szerint egy friss kutatás rámutatott: az erősen feldolgozott, egészségtelen élelmiszerek rövid távú fogyasztása is jelentősen csökkentheti az egészséges emberek agyának inzulinérzékenységét. És hogy miért fontos ez? Nos, az egészségtelen zsíreloszlás és a folyamatos súlygyarapodás összefügg az agy inzulinra adott válaszával.
Az egészséges embereknél az inzulin segít az étvágy szabályozásában, míg az elhízott embereknél az inzulin elveszíti az étkezési inger szabályozására vonatkozó képességét, ami inzulinrezisztenciához vezet. Sok ember agyában gyenge vagy hiányzik az inzulinreakció, akik így gyakran nagyobb étvágyat tapasztalhatnak.
Az agyi inzulinérzékenység jelei azonban már jóval azelőtt láthatók, hogy elhízásról beszélhetnénk.
Mindössze öt nappal azután, hogy az alapon túl 1500 kalóriányi csokoládét vagy ropogóst fogyasztottak, a vizsgálatban résztvevők agyának inzulinérzékenysége drasztikusan csökkent. Ennek eredményeként olyan tüneteket tapasztalhattak, amelyek eddig leginkább elhízott emberekre volt jellemző.
Az MRI-felvételek még egy héttel a normál étrend folytatása után is azt mutatták, hogy tartósan alacsony volt az inzulinérzékenység az agyban. Bár nem észleltek jelentős súlygyarapodást, a túlevéses időszak elég hosszú volt ahhoz, hogy a máj zsíros elfajulása jelentkezzen.
Az elhízás tehát úgy tűnik, nem csak a helytelen táplálkozás és az elégtelen testmozgás kérdése: az agy inzulinreakciója is fontos tényező lehet. Ez azonban szintén helyreállítható, még a túlsúlyos és elhízott embereknél is: korábbi kutatások ugyanis kimutatták, hogy a rendszeres testmozgás képes helyreállítani az agy inzulinérzékenységét.
24.hu