Hagymás, kovászos kenyér és tejfölös kerekrépaleves
A receptet Jakopánecz Béláné Marika osztotta meg olvasóinkkal Tótszentmártonból.
A kovászos kenyér hozzávalói:
2,5 dkg anyakovász, 10 dkg víz, 10 dkg liszt.
60 dkg liszt, 40 dkg víz, 18 dkg kovász, 2 tk só, 1 fej sült vöröshagyma.
Elkészítése:
Az apró kockákra vágott hagymát olívaolajon aranysárgára fonnyasztjuk, szűrőbe tesszük, hogy a felesleges olaj kicsepegjen belőle.
A sütés előtti este egy edényben keverjük össze a kovász hozzávalóit, és letakarva hagyjuk meleg helyen. Reggelre a kovász több, mint a duplájára emelkedik, és alkalmas a kenyér készítéséhez.
A lisztet a vízzel a dagasztógép táljában összekeverjük, hagyjuk állni ¾ órát. Ezután hozzáadjuk a kovászt, lassú fokozaton dagasztjuk pár percig. 5 percig pihentetjük, hozzáadjuk a sót, lassú fokozaton addig dagasztjuk, amíg a tészta sima és fényes lesz. A tésztát gyengén vizezett konyhapultra borítjuk, kihúzogatjuk, mint a rétest, akkorára amennyire csak lehet. Egyenletesen elosztjuk rajta a hagymát, és összehajtogatjuk. Bal oldalról középre, jobb oldalról középre. Alsó és felső részét is középre hajtjuk, így egy kisebb négyzet alakú tésztát kapunk. Egy gyengén kiolajozott, zárható edénybe tesszük, és 45 percet pihentetjük. Pihentetés után az edény hozzánk közelebb álló részénél nyúljunk a tészta alá, húzzuk felfelé, majd hajtsuk át, hogy a tészta korábbi felületét betakarja. A tésztát minden oldaláról meghajtogatjuk, az edényt lezárva pihentetjük. Ezt a hajtogatást 30 perces időközönként még kétszer megismételjük. Hajtogatás után a formázás következik.
A tésztát kiborítjuk egy gyengén vizezett konyhapultra, kihúzogatjuk egy kb. 25x25 cm-es négyzetre. Ezután összehajtogatjuk: jobbról középre, balról középre. Fentről lefelé tekerjük úgy, hogy az ujjvégeinkkel visszafelé nyomjuk (feszítjük) a tésztát. A tészta szélét az illesztésnél lezárjuk, a tenyerünk szélével leütögetjük, majd egy konyharuhával bélelt, lisztezett szakajtóba tesszük úgy, hogy az illesztés felül legyen. Belisztezzük, és a konyharuha kilógó részeivel lazán betakarjuk. Meleg helyen 2,5-3 órát kelesztjük. A tészta duplájára kel, a sütőt 250 fokra melegítjük. Miután a tészta megkel, óvatosan egy sütőpapírral borított tepsire borítjuk, pengével bevágjuk. 250 fokon alsó sütéssel 20 percig sütjük, majd alsó-felső sütéssel 220 fokon további 20 percig. A megsült kenyeret rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A leves hozzávalói:
70 dkg sertéscsülök, 30 dkg füstölt sertéshús, 2 fej vöröshagyma, 2 gr fokhagyma, 1 zöldpaprika, 2 tk pirospaprika, 2 ek zsír, 1 babérlevél, 1 kg savanyított répa, 3 ek tejföl, 2 ek liszt.
Elkészítése:
A füstölt húst feltesszük főzni, a csülköt felkockázzuk, a hagymát felaprítjuk, zsírban megfonnyasztjuk, beletesszük a zúzott fokhagymát, őrölt paprikát, elkeverjük és azonnal rátesszük a feldarabolt húst és a zöldpaprikát. Sózzuk és szaftos pörköltet készítünk. A félig megfőtt füstölt húst felkockázzuk, összeöntjük a félig kész pörkölttel, hozzákeverjük a savanyú répát, babérlevelet, a füstölt hús levét, és szükség szerint vizet öntünk hozzá. Amikor az egész megfőtt, a tejfölből és lisztből habarást készítünk, kevés vízzel hígítjuk és behabarjuk. Rövid ideig forraljuk, ha kell, sózzuk.
BAKONYI Erzsébet
(Megjelent a Kanizsa Újság 2025. március 5-ei számában.)