Még mindig életben tartják a farsangolás hagyományát Nagyrécsén

facebook megosztás

Maszkázni hívták a falubelieket a hétvégén Nagyrécsén. A közös téltemetésnek a községben nagy hagyománya van, de a vendéglátás és a fánksütés sem maradhatott el. 

Nagy volt a sürgés-forgás a nagyrécsei kastély épületének konyhájában vasárnap. A település művelődésszervezője, Salamon Lászlóné elmondta: a közös farsangolásnak évtizedekre visszamenőleg hagyománya van a községben, de az utóbbi években kicsit nehezebb felrázni a lakosságot.

récse

- A leállás óta, amióta volt a Covid, egy kicsit nehezebb összehozni. A régi idősek, akik benne voltak –, Etus néni, Irma néni –, ők sajnos már meghaltak. De azért vannak segítők most is. Csak sokkal nehezebb. Mert ők már egy összeszokott csapat voltak, nyugdíjas klubként működtek, főztek, nótáztak, beöltöztek, maszkáztak. Most már a fiatalokat is nagyon nehéz összeszedni - árulta el Salamon Lászlóné művelődésszervező. 

A farsangolást idén a jelenlegi influenzavírus is akadályozta, de a résztvevők kedvét nem sikerült elvenni. A sütés terén pedig a stafétát átvevő asszonyok nagy lelkesedéssel készültek a vendéglátásra. Erdélyi Lászlóné a fánksütés titkairól is mesélt a konyhában.

- Tulajdonképpen a kelesztés mindennek a mottója. Meg az, hogy elő legyen készítve. Melegen tartjuk a lisztet, az élesztőt ugye fölfuttatjuk. És annyi tej kell, amennyit a tészta felvesz, szokásos módon. És jól ki kell dagasztani, az a lényeg. Lehet géppel is, az sokkal könnyebb. De különben addig kell dagasztani, míg csöpög az eresz – tudtuk meg Erdélyi Lászlónétól. 

A maszkázók több nagyrécsei utcát is meglátogattak a farsang végét hirdetve, – majd a kastélyban a fánk mellett, forró tea, forralt bor várta a jelmezeseket.

V.A.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.