Mivel helyettesíthető a tojás?
Nem csak boltokban vásárolható tojás-alternatívák léteznek. Attól függően, hogy a tojás mely tulajdonságára és milyen ételhez van szükség, bőven vannak lehetőségek...
Sokáig hittünk abban, hogy a tojás nélkülözhetetlen a süteményekhez, pedig legtöbbjük valójában nem is igényel tojást. De azért nem árt, ha kiváltjuk valamivel.
Tojáshelyettesítők süteményekhez
A legtöbb esetben édességekhez a tojás könnyen helyettesíthető, méghozzá olyan zseniális módokon, hogy a végeredmény kellemes tulajdonságokkal bír, tehát hiánya észrevétlen.
Lássuk akkor, mik lehetnek a helyettesei, és hogy egyes esetekben melyiket érdemes választani.
Almaszósz:
Népszerű alternatíva azok körében, akik zsírmentes, vagy csökkentett zsírtartalmú, mégis kellemes textúrájú süteményeket szeretnének. Egy tojás negyed csésze cukormentes almaszósszal váltható ki. Készen is kapható, de percek alatt magunk is előállíthatjuk.
Banánpüré:
Finom ízt, édességet, és nedvességet ad a süteményeknek, édességeknek. Kicsit sűrűbbé, nehezebbé teszi a tésztát, ezért ajánlott mellette egy picivel több lazítóanyagot (sütőpor) használni. Az érett banán cukortartalma miatt csökkenthetjük a hozzáadott cukor mennyiségét, illetve egyes esetekben teljesen el is hagyhatjuk. Az érett banán kevert tésztás süteményekhez, palacsintákhoz és browniekhoz a legalkalmasabb. Egy tojás helyett használjunk egy közepes érett, pépesített banánt.
Joghurt:
Nedvesebbé tehetjük vele a süteményeket, viszont használata mellett hosszabb sütési idővel kell számolni. Negyed csésze ízlés szerint választott joghurt (szója, kókusz, stb.) felel meg egy tojásnak.
Lenmag:
Ez a nyálkaanyagban gazdag magocska óriási segítség a konyhában. Az őrölt lenmag a tojás megkötő tulajdonságait utánozza kenyerekben, süteményekben, hamburgerekben és vegán húsgombócokban. Keverjünk össze 1 evőkanál őrölt lenmagot 3 evőkanál vízzel, és hagyjuk állni 5 percig, hogy besűrűsödjön.
Csiamag: a lenmaghoz hasonlóan használható.
Csicseriborsóliszt:
A magas fehérjetartalmú csicseriliszt kötőanyagként működik, és az egyik legjobb természetes tojáspótló pékáruk, sütemények, omlett, frittata, panírozó massza készítésekor. Minden egyes tojáshoz keverjünk el 3 evőkanál csicseriborsólisztet 3 evőkanál vízzel, amíg sűrű és krémes masszává nem válik. Nyersen semmiképp sem ajánlott kóstolgatni, mert emésztési panaszokat okozhat, és az íze sem igazán lenyűgöző. Markáns íze hőkezelés hatására teljesen megszelídül.
Aquafaba:
A csicseriborsó viszkózus főzővize -amit a csicserikonzervben találunk- szó szerint csodákra képes. Édes (péksütik, kevert tésztás sütemények, stb.) és sós jellegű ételekben kenyér, vaj, majonéz) is megállja a helyét. A legérdekesebb, hogy felverve helyettesíteni tudja a tojásfehérjét. Három evőkanál csicserilé tesz ki egy normál tojást. Házilag is elkészíthető.
A vegán sütésnek is megvannak a maga kihívásai, és szabályai, de a gyakorlat azt mutatja, hogy sokkal könnyebb megtanulni, mint hinnénk.
A tej, illetve a tejtermékek ugyan sokkal egyszerűbben helyettesíthetők, a tojás kiváltása korábban esetenként kissé macerás volt, sőt bizonyos dolgok elkészítése egy ideig teljesen lehetetlennek látszott, nem úgy most, amikor gyakorlatilag már bármi elkészíthető csupán növényi eredetű alapanyagokból.
magyarmezogazdasag.hu