Rengeteg embernek jelenthet ez megváltást: elképesztő áttörést értek el a kutatók

facebook megosztás

Az emberi szaglás sokkal kifinomultabb, mint eddig gondoltuk. Egy új kutatás szerint az orr képes rendkívül gyorsan és pontosan megkülönböztetni a szagokat, ami megkérdőjelezi azt az elterjedt nézetet, miszerint a szaglás lassú érzékszervünk lenne. A tanulmány eredményei új perspektívát nyithatnak a szaglással kapcsolatos terápiák és technológiák fejlesztésében- foglalta össze a CNN.

A Nature Human Behaviour folyóiratban hétfőn megjelent tanulmány szerint az emberi szaglás egyetlen szippantással, a másodperc töredéke alatt képes megkülönböztetni a szagokat. A kutatók meglepő felfedezése, hogy a résztvevők akkor is különbséget tudtak tenni két, egymás után bemutatott szaganyag között, amikor azok között mindössze 60 milliszekundum telt el.

"Meglepődve tapasztaltuk, hogy a résztvevők képesek voltak különbséget tenni két, egy sorrendben bemutatott szaganyag és a fordított sorrend között, amikor a szaganyagok közötti látencia mindössze 60 ezredmásodperc volt" - nyilatkozta dr. Wen Zhou, a tanulmány vezető szerzője, a pekingi Kínai Tudományos Akadémia kutatója. Összehasonlításképpen megjegyezte, hogy egy szemhunyorgás időtartama körülbelül 180 milliszekundum.

A kutatáshoz a Kínai Tudományos Akadémia és az Ohiói Állami Egyetem kutatói egy speciális készüléket fejlesztettek ki, amely 18 milliszekundumos pontossággal képes szagokat juttatni az emberi orrba. A kísérletben 229 kínai felnőtt vett részt, akik különböző szagkeverékeket szagoltak, köztük almához, édes virágokhoz, citromhoz és hagymához hasonló illatokat.

Az eredmények megkérdőjelezik a korábbi kutatásokat, amelyek szerint a szagsorozatok megkülönböztetéséhez körülbelül 1 200 milliszekundumra van szükség. Dr. Dmitry Rinberg, a New York-i NYU Langone Health professzora a tanulmányhoz írt vezércikkében kiemelte, hogy a szaglás időbeli érzékenysége hasonló a halláshoz, ahol az időzítés kulcsfontosságú a dallam jelentésének és szépségének közvetítésében.

Dr. Sandeep Robert Datta, a Harvard Medical School professzora szerint az új eredmények fontos bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy az időzítés fajonként fontos a szaglás szempontjából, és ez a szaglás működésének általános alapelve lehet. A tanulmány segít betölteni egy kritikus űrt az emberi szaglás megértésében, amely történelmileg lemaradt a látás és a hallás kutatásához képest.

A kutatók szerint az eredményeik új irányokat mutatnak az elektronikus orr és a szagló virtuális valóság rendszerek tervezéséhez és fejlesztéséhez, amelyeknek jelentős klinikai előnyei lehetnek. Emellett a kifejlesztett készülék terápiás célokra is felhasználható lehet, például a szaglás elvesztésével küzdő betegek szaglástanítására.

penzcentrum.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.