Hogy merjünk segíteni – Kanizsa is csatlakozott az újraélesztés világnapja programsorozatához

facebook megosztás

Az újraélesztés világnapjához kapcsolódó bemutatót szervezett az önkormányzat és a Magyar Vöröskereszt ma délután az Erzsébet térre. A programon mintegy száz diák ismerkedhetett meg az életmentés pontos menetével. 

Országszerte számos intézményben rendeznek az újraélesztéshez kapcsolatos programokat október 16-án, Nagykanizsán azonban a mostani több éve az első ilyen jellegű esemény. A nap célja ezúttal nem a tudásmegosztás volt, hanem szerették volna felhívni a figyelmet az életmentés alapjainak fontosságára. A szervezők a járókelők mellett leginkább a középiskolásokat igyekeztek megszólítani, a város főterére több intézményből is érkeztek diákok.

- Úgy gondolom, hogy ők egy kicsit könnyebb helyzetben vannak, hiszen a social media és az internet nagyon-nagyon előmozdítja ezt. Aki érez ez iránt egy kicsi affinitást, az úgy gondolom, hogy utánanéz ezeknek a dolgoknak és az internetről bármit megtudnak tanulni – mondta el Goór Violetta, a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezet szervezője. 

Dömötör László, a Vöröskereszt munkatársa kiemelte, szívroham esetén négy-öt perc esélye van az életben maradásra a betegnek, éppen emiatt fontos, hogy az elsősegélynyújtás alapjait mindenki elsajátítsa. 

v

- A lehetőség megvan, hogy megismerjék. Én más oldalról látom a problémát, hogy nem mernek segíteni, tehát lehet, hogy ott van az a tudás valahol mélyen, csak, hogyha éles szituáció van, nyilván akkor mindenki pánikba esik és nem mernek, bizonytalanok. Félnek attól, hogy rosszul csinálják, pedig akinek már leállt a légzése és megállt a szíve, ott egy rosszul elvégzett elsősegélynyújtás is többet ér, mintha nem csinálunk semmit, mert legalább az esélyt megadjuk - tudtuk meg Dömötör Lászlótól, a Mayar Vöröskereszt szociális munkatársától. 

A programon tíz önkéntes mutatta be a szakszerű mozdulatsort, majd a diákok maguk is megpróbálkozhattak újraélesztéssel. 

- Az életben is kerülhetünk olyan szituációba, hogy használnunk kell ezt az ismeretet, mert ki tudja milyen baleset történhet az utakon - fogalmazott Imrei Boglárka, a NSZC Zsigmondy-Technikum tanulója. 

Magyarországon évente 24 ezer szívmegállás történik, és minden 25. percben rosszul lesz valaki a statisztikai adatok szerint. A rendezvénnyel bővebben foglalkozunk egy későbbi magazinműsorunkban. 

K.T.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.