Elképesztően hiteles csalás terjed, rég láttunk ilyet: te is veszélyben vagy, ha Gmailt használsz

facebook megosztás

A Gmail-felhasználókat célzó új, kifinomult átverésre figyelmeztetnek a biztonsági szakértők. Egy Microsoft-tanácsadó saját tapasztalatai alapján hívta fel a figyelmet a veszélyes csalásra, amely a Google-fiókokhoz való hozzáférést célozza meg mesterséges intelligencia és megtévesztő módszerek alkalmazásával tudósított a brit Express.

Sam Mitrovic, a Microsoft biztonsági tanácsadója egy blogbejegyzésben számolt be arról az aggasztó átverési kísérletről, amelynek majdnem áldozatául esett. A csalók a Google nevében próbáltak kapcsolatba lépni vele, miután értesítést kapott a Gmail-fiókja helyreállításának jóváhagyásáról.

Mitrovic gyanút fogott, amikor egy állítólagos Google-alkalmazott hívta fel, hogy gyanús tevékenységre figyelmeztesse a fiókjával kapcsolatban. Bár a hívás és az azt követő e-mail meggyőzőnek tűnt, a szakértő felismerte a csalás jeleit.

Ezen a ponton kiadtam, hogy ez egy mesterséges intelligencia hangja, mivel a kiejtés és a szóközök túl tökéletesek voltak - írta Mitrovic a blogjában.

A biztonsági szakértő szerint a csalók célja az volt, hogy rávegyék a felhasználót a kétfaktoros hitelesítés jóváhagyására, ami lehetővé tette volna számukra a fiókhoz való hozzáférést.

Ha elég sokáig maradtam volna a híváson, akkor a következő lépés szerintem a fiók helyreállításáról szóló értesítés jóváhagyása lett volna. Ezután már megszerezték volna az irányítást a fiók felett - magyarázta Mitrovic.

A szakértő kiemelte, hogy ez az átverés különösen veszélyes, mivel a csalók meggyőző e-mail címeket hamisítottak és valódi Google telefonszámokat használtak álcázásként. Figyelmeztetett, hogy az ilyen kifinomult átverések sok embert megtéveszthetnek.

Mitrovic hangsúlyozta az éberség fontosságát, és azt tanácsolta a felhasználóknak, hogy legyenek gyanakvóak, ha váratlan hívást vagy e-mailt kapnak, amely személyes adatokat vagy fiókhozzáférést kér. Emlékeztetett arra, hogy a legitim cégek ritkán kérnek ilyen módon érzékeny információkat.

A Gmail-fiók feletti irányítás elvesztése súlyos következményekkel járhat, beleértve a személyazonosság-lopást, a bizalmas információkhoz való hozzáférést és más Google-szolgáltatások veszélyeztetését.

penzcentrum.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.