Az egykori petriventei lakosok tértek vissza szülőfalujukba a hétvégén

facebook megosztás

A községből elszármazottakat hívták meg egy találkozóra a hétvégén Petriventére. A program szentmisével kezdődött, majd a települést járták be az egykori falubeliek. A találkozó egy vendéglőben ért véget, melyet a szervezők mellett a helyi és a horvát nemzetiségi önkormányzat is támogatott.

A határhoz közeli Petrivente lélekszáma jelenleg 400 fő körül mozog, a találkozóra előzetesen is több mint 110-en jelentkeztek. Fiatalabbak, idősebbek is visszalátogattak egykori falujukba, a szervezőknek köszönhetően pedig olyan petriventeiek találkoztak, akik 20-30 éve nem látták egymást.

- Egy baráti találkozáskor hangzott el először, az elszármazottak találkozója. Utána volt egy ötlet, egy elképzelés, aztán egy megvalósulás, ami a mai nappal meg is történt – árulta el Kramarics László szervezője. 

petri

Azok az egykori periventeiek, akiknek még vannak rokoni szálaik a településen, többször visszalátogatnak a szülőfalujukba, de a többség leginkább évente egy alkalommal, mindenszentek környékén tesz látogatást – mondta el Kránicz László, a helyi nemzetiségi önkormányzat elnöke. Szerinte az elvándorlásnak leginkább gazdasági okai voltak és vannak, de többen más településre házasodtak be – fogalmazott a szervezet elnöke.

- Ezt 20 évre visszavetítve vagy még többre, akkor gyakorlatilag 200-300 fő közé tehető azoknak az elszármazottaknak a száma, akik jelenleg még élnek – tudtuk meg Kránicz Lászlótól.

A helyhiány miatt korlátozott volt a rendezvény befogadóképessége, de a szervezők szeretnék a jövőben is megtartani a találkozót, amikor még nagyobb létszámban látnák vendégül az egykori falubelieket.

V.A.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.