Ajánlott téli gumira váltani, de mást is ellenőrizni kell az autókon

facebook megosztás

A gumik cseréje mellett az autó teljes átvizsgálását ajánlott elvégeztetni az őszi időszakban. A szakértők szerint egyebek mellett ellenőrizni kell a fűtési rendszert, a világítást és az ablaktörlőket, de felhívták a figyelmet, hogy a nem megfelelő abroncsok akár baleseteket is okozhatnak.

Október közepétől aktuális az autókon a gumicserét elvégeztetni, de ahogy azt egy kanizsai gumiszerviz tulajdonosától megtudtuk, annak szükségessége elsősorban az időjárás függvénye. Cseke László hangsúlyozta, a szervizek segítségét is kérhetik a sofőrök, ha nem biztosak benne, hogy a tavasszal leszerelt abroncsok biztonsággal használhatóak-e a következő téli szezonban.

– Teljesen más összetétele van a gumi keverékének, mivel 7 fok alatt a téli gumi teljesen másképp viselkedik. A lamellák kinyílnak, tapad az aszfalton, a fogai, jégen, hóban. A nyári gumira ez nem jellemző, mert 7 fok alatt bekeményedik és teljesen irányíthatatlanná válik az autó – árulta el Cseke László, a Cs&L Gumiszerviz tulajdonosa. 

gumi

Nemcsak a gumik cseréjére ajánlott figyelmet fordítani az őszi hónapokban. Ennek kapcsán Moór András kiemelte, az akkumulátorok állapota, a világítás és a fűtési rendszer mellett, az ablaktörlőket is ellenőrizni kell, hiszen azok gumiból vannak, ami a nyári melegben bekeményedhet.

– Több a csapadék, az autók felverik a mögöttük haladókra a szennyezett, saras vizet, ezt úgy kell tudni letörölni, hogy az a lehető legjobb kilátást biztosítsa, sőt, tökéletes kilátást kell, hogy biztosítson. Mi történik télen? Sokkal rövidebbek a nappalok, többet van sötét, csapadékos az idő, rosszak a látási viszonyok. Hogyha valakinek az ablaktörlő lapátja nem megfelelő minőségű, nem megfelelő állapotú, akkor az bosszankodni fog, akár balesetveszélyes is lehet, hogyha nem jól látunk ki – mondta el Moór András, a Moór Autó ügyvezetője. 

A futóművek és a karosszéria állapotát is érdemes megvizsgálni, hiszen Moór András szerint a nagyobb igénybevétel és az időjárás is hatással van a járművekre.

T.CS. 

(Kép: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.