A börtönből csaltak

facebook megosztás

2024. október 15. napján hozott ítéletet a Lenti Járásbíróság azon vádlottakkal szemben, akik hamis nyereménnyel kecsegtetve, telefonon keresztül csaltak ki pénzt ismeretlenektől.

Az I. és a II. rendű vádlottak 2021 októberében zárkatársakként Budapesten töltötték börtönbüntetésüket. Elhatározták, hogy magukat a Telekom munkatársainak kiadva – az engedély nélkül tartott telefonjaikról – véletlenszerűen kiválasztott telefonszámokat hívnak fel. A beszélgetés során egy valótlan nyereményjátékra hivatkoztak és rávették a sértetteket, hogy a fődíj megszerzése érdekében lépjenek be az internetbankjukba és az útmutatásukat követve utaljanak pénzt a megadott – a III. rendű vádlott nevén lévő – bankszámlára. A nőt az I. rendű vádlott egyoldalúan ismerte, amikor 2021 októberében telefonon felkereste és arra kérte, hogy adja meg a számlaszámát, hogy a férfi azon gyűjthesse a börtönben kötött üzleteiből származó pénzét. A III. rendű vádlott anélkül tett eleget a számára ismeretlen telefonáló kérésének, hogy tudott volna arról, bűncselekmény elkövetéséhez nyújt segítséget. Az érkező összegek felét a nő megtarthatta.

2021. október 19-én a II. rendű vádlott a Telekom munkatársaként bemutatkozva felhívott egy Lentiben élő sértettet azzal, hogy egy „Covid kérdőív” kitöltése során kisorsolták és nyert egy mobiltelefont, valamint 150.000 forintot. Ennek kiutalása érdekében a férfi belépett a netbankjába, majd a vádlott utasításai alapján akaratán kívül átutalt 211.019 forintot a III. rendű vádlott nevén lévő bankszámlaszámra. Ezután a II. rendű vádlott közölte, hogy technikai probléma merült fel és a hívást látszólag átkapcsolva, magát banki informatikusnak kiadva folytatta a beszélgetést. A sértettel – további utasításokat adva még 150.000 forintot utaltatott át. A beszélgetés alatt az I. rendű vádlott telefonon tartotta a kapcsolatot a III. rendű társukkal, ellenőrizve az utalás sikerességét és kérte a nőt a pénz felvételére. A sértettnek összesen 361.019 forint kárt okoztak, amelyből 23.856 forint megtérült. 

E módszerrel a vádlottak 2021. október 21-én egy gyöngyössolymosi sértettet is megtévesztettek, először 211.021 forintot, majd technikai hibára hivatkozva újabb 91.917 forintot utaltattak át. Összesen 302.938 forint kárt okoztak, amely az eljárás során megtérült.

Így a III. rendű vádlott 2021. október 19. és 21. napjain összesen 663.957 forint más által elkövetett bűncselekményből származó – vagyon felett szerzett jogosultságot. Ebből 355.000 forintot készpénzben felvett, felét saját céljaira fordította, a fennmaradó összeget pedig az I. rendű vádlott kérésére egy számára ismeretlen embernek átadta.

A Lenti Járásbíróság az I. és a II.  rendű vádlottakat – mint többszörös visszaesőket – bűnösnek mondta ki 2 rendbeli társtettesként, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében. Az I. rendű vádlott 1 év 8 hónap börtönbüntetést kapott, s a bíróság 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Társára 2 év 4 hónap fegyházbüntetést rótt ki, 3 év közügyektől eltiltás mellett. A döntés értelmében egyik férfi sem bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet az I. rendű vádlott esetében jogerős, csakúgy mint a bűncselekményben közreműködő III. rendű társuk vonatkozásában is: a nővel szemben még 2024. április 16. napján született ítélet, amelyben a bíróság folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntette miatt 200.000 forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte. - tudatta honlapunkkal dr. Bartalné dr. Mentes Judit, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.