Miből lehet tudni, hogy érett-e a sütőtök?

facebook megosztás

A legtöbb ember erre a kérdésre azonnal rávágná: onnan, hogy mély narancssárga színe van. Nos, a boltokban már most élénk narancssárga sütőtököket árulnak, ám ezek között mégis sok olyan van, ami éretlen, és az elvárt édes-mézes selymes íz helyett uborkaszerű érzetet kelt a szánkban. De akkor honnan lehet tudni, mikor érett meg a sütőtök?

Elvileg az őszi időszakban a boltokba kerülő sütőtököknek édesnek kellene lenniük, ám a termés érettsége nem mindig kizárólag a telt narancssárga színben mutatkozik meg. Lássuk hát, mikre kell figyelnünk!

Az év megfelelő időszakában járunk-e vagy sem?

A legtöbb töknek, legyen a Cucurbita pepo (termesztett tök), C. moschata (pézsmatök), vagy C. maxima (sütőtök) fajták közül, nagyjából 3-4 (vagy akár 5) hónap kell ahhoz, hogy teljesen beérjen, ez azonban az éghajlattól, a fajtától és a növekedési feltételektől is függ. Októberben általában már mézédes sütőtökök kerülnek csak a polcokra, szeptemberben azonban még rányúlhatunk egy-egy éretlen példányra.

A tök olyan színű-e, amilyennek lennie kell?

A legtöbb éretlen tök zöld, így azt gondolhatnánk, hogy akkor lesz érett, ha a színe narancssárgára vált. Ez általában igaz, de nem minden tök válik teljesen narancssárgává, még akkor sem, ha az inda már elhalt. Vannak őszi tökfajták, amelyek éretten is zöldek maradnak, és vannak olyanok is, amelyek narancssárga színűek lesznek, de még nem teljesen érettek.

Körömpróba a héjon

A termesztők a piacon valószínűleg nem veszik majd jó néven, de az általános vélekedés szerint úgy ellenőrizhetjük, hogy elég érett-e egy sütőtök, ha a héjába nyomjuk a körmünk hegyét. Ha csak behorpad a héj, de nem tudjuk átszúrni a körmünk élével, akkor elvileg érett már a tök, hiszen megkeményedett a héja.

Kopogtatunk, akárcsak a nyári dinnyéken

Régi magyar(?) szokás, hogy kézbe vesszük a dinnyét és megkopogtatjuk, mint egy elhagyatott szoba magányos ajtaját. Ha a dinnye – azaz esetünkben a sütőtök – kongó hangot hallat, érett. Ha tompán kong, éretlen, pont úgy, mint a dinnye.

A szára elkezd bebarnulni

Ha a sütőtök szára kemény és barnulni kezd, az azt jelenti, hogy az inda már kevesebb tápanyagot juttat a tökhöz, ezért indult el az elszíneződési folyamat. Ha ezt látjuk, a tök biztosan érett, meg lehet venni.

agroforum.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.