„Megisznak 3 dl cimborát és azt hiszik, minden oké” – Bűn- és balesetmegelőzés a Zsigmondyban

facebook megosztás

Bűn- és balesetmegelőzési programot tartott a Nagykanizsai Rendőrkapitányság és a Magyar Autóklub kedden a Zsigmondy-Technikumban. A Magyar Honvédség bemutatójával kiegészülő rendezvény az „Iskola rendőre” pályázat részeként valósult meg. 

Több mint egy évtizede zajlik a rendészeti oktatás a Nagykanizsai Szakképzési Centrum tagintézményében, ahol nyolc osztályban tanítanak rendvédelmi ismereteket. Az iskola vezetése és a rendőrség folyamatosan igyekszik a témához kapcsolódó rendezvényeket lebonyolítani az iskolában. A mostani programon is több tucatnyi tanuló vett részt. 

  • A rendészeti ágazat azt gondolom, hogy népszerű. Nagyon népszerű a kadétprogram, ahol ugye nemcsak a rendésztanulók, hanem mások is részt vehetnek és nagyon sokrétű programon vehetnek részt. Gyakorlatilag az egész tanévet végigkísérik a rendezvények, versenyzések, események. Pályázati lehetőségeink is vannak, amiben a tanulókat és az ő versenyzésüket tudjuk támogatni – mondta el Smolcz Frigyes, a NSZC Zsigmondy Vilmos Technikum igazgatója. 

A Magyar Autóklub képviselőinek célja a fiatalok közlekedési kultúrájának fejlesztése. A szervezet egy részegszemüveggel és egy speciális, borulásszimulátorral készült a diákoknak. Előbbi eszköz az alkoholfogyasztástól megváltozó szokásokat, míg utóbbi a közlekedésbiztonságot volt hivatott demonstrálni. 

bűnmegelőzés

  • A fiatalok az életkorukból kifolyólag igyekeznek a saját határaikat kitolni, kísérletezni, próbálkozni, kockáztatni és ez természetes dolog. Viszont nekünk az a kötelességünk, hogy moderáljuk ezeket a kísérleteket, igyekezzünk kordában tartani. Például azért mutatjuk be itt a részegszemüveget, mert a legtöbben azt gondoljuk, hogy „megittunk háromdeci cimborát és ezzel semmi probléma nincsen, a képességeink semmit sem változtak”, holott igen, csak nem vagyunk ennek tudatában - fogalmazott Kiss Ambrus, a Magyar Autóklub Nyugat- Dunántúli Szervezetének elnöke. 

A rendőrség standjánál KRESZ-teszttel, vagyonvédelemmel és bűnmegelőzéssel kapcsolatos témákról szóló előadásokkal várták az érdeklődőket. A programban a drogprevenció is fontos szerepet kapott. 

  • A mai világban már sokkal korábban kezdik megélni a fiatalok az életet, illetve sok mindennel találkoznak. Külső hatások érik őket, amik ezt előrehozzák. Így nagyon fontos számunkra ez, hogy mindenhova elérjünk és elbeszélgessünk velük és megmutassuk nekik ennek a témának a veszélyeit – árulta el Lovkó-Néber Tímea, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója. 

Népszerű programelemnek számított a Magyar Honvédség bemutatója, ahol a fiatalok szimulációs lőgyakorlaton vehettek részt. A bűn- és balesetmegelőzési napról bővebb összeállítást láthatnak Közérdekes című magazinunk októberi adásában. 

K.T.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.