Hosszú a várólista, egyre többen szorulnak ápolásra

facebook megosztás

Tömegesen nő Kanizsán is azoknak az időseknek a száma, akik valamilyen ellátásra, ápolásra szorulnak, jelenleg 95-en vannak a NESZI várólistáján. A megnövekedett igények kapcsán, a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény vezetősége arra kéri a hozzátartozókat, hogy a leterhelt bentlakásos intézmény felkeresése helyett, első lépcsőként igényeljék a házi segítségnyújtást.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az ország népessége évről évre csökken, ráadásul Zala vármegyét az átlagnál is jobban jellemzi az elöregedés. Ebből adódóan a legtöbb szociális intézmény teljes kapacitással működik, nincs ez máshogy a NESZI-ben sem. A köztudatba főként a Teleki úti bentlakásos intézmény épült be, emellett azonban számos más lehetősége is van a segítségre szorulóknak.

neszi

- A bentlakásos intézményben sajnos a várólista nagyon magas, mi 71 férőhellyel működünk a Teleki úton, viszont jelenleg 95 várakozónk van. Éppen ezért van ez a rendszer, illetve ezért erősítünk rá az alapszolgáltatásainkra, mint például a házi segítségnyújtásra, a nappali ellátásra, a szociális étkeztetésre, hogy egy kicsit tehermentesítsük ezt a várólistát. Illetve azt el kell fogadni, hogy mivel a kórházaknak a kapacitása is véges, illetve a miénk is, ezért ezt a köztes megoldást érdemes igénybe venni – mondta el Tóth-Bagó Mónika, a NESZI igazgatója. 

A házi segítségnyújtás székhelye a Zrínyi utca 40 szám alatti épület. A NESZI ezen szolgáltatása egyedülálló a térségben, hiszen az év minden napján igénybe vehető. A házi segítségnyújtás személyi ellátásra és szociális gondozásra tagolódik. Ezt egy, a háziorvos által kitöltött kérelemmel lehet igényelni, ezután jön az előgondozás, amivel felmérik az ellátott szükségleteit.

- A házi segítségnyújtást az ellátottak otthonában végezzük, legtöbbször inkontinens, ágyban fekvő ellátottakról van szó. Itt a beteg ellátása, mosdatása, fürdetése, ágyazás, ágyneműcsere az, ami a személyi gondozáshoz tartozik, minden, ami a személy igényével összefügg. Illetve a szociális segítés a másik tevékenységünk, ennek keretében pedig kisebb bevásárlásokat végzünk, gyógyszerkiváltást vagy háziorvossal esetleg gyógyszerfelíratást – árulta el Hütter Andrea, a NESZI tagintézmény-vezetője. 

A folyamat során arra is ügyelnek, hogy lehetőség szerint egy megszokott ápoló járjon egy adott ellátotthoz, hiszen ez a folyamat a bizalomra épül. Szintén a Zrínyi utcai épületben működik a szociális étkeztetés. Ezt a Covid-járvány óta egyre többen veszik igénybe. A szakemberek szerint ez is mutatja, hogy egyre szélesebb lesz az a réteg, amely valamilyen segítségre, támogatásra szorul. A témában hosszabb összeállítást láthatnak Nagykanizsa ma című műsorunk első adásában.

SZ.F.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.