Hogyan készítsd fel a kertedet a télre?

facebook megosztás

Vannak teendők, melyeket semmiképpen nem hanyagolhatunk el.

Az ősz beköszöntével a kertet is fel kell készíteni a télre. Az ilyenkor elvégzett munkák ugyanis alapvetően meghatározzák, hogy tavasszal milyen állapotban találjuk majd a kertünket. Lássuk, milyen feladatokat célszerű elvégezni, hogy a növényeink és a talaj is felkészülten várják a hideg hónapokat!

Gyűjtsük össze a faleveleket, ne feledkezzünk meg a gyeptakarításról!

Bár az ősszel lehulló levelek szép látványt nyújtanak, de nem maradhatnak a kertben hosszú ideig, mert alatta megfulladhat a fű, és pusztulásnak indulhat. Célszerű rendszeresen összegyűjteni a leveleket, hogy a gyep egészségét biztosítani lehessen. Az összegyűjtött leveleket komposztálva pedig tápanyagokban gazdag humuszt készíthetünk a kertünk számára.

Fontos a gyepápolás és fűnyírás

A fű növekedése ugyan lassul, de ősszel is szükség van a rendszeres nyírására. Az utolsó fűnyírás során azonban ne vágjuk túl rövidre a füvet, mert akkor a hideg időszakban könnyebben károsodhat. Fontos a gyepszellőztetés is, hiszen segít az elhalt fűszálak eltávolításában, javítja a talaj vízáteresztő képességét, ráadásul megelőzi a mohásodást is.

Növények metszése és felkészítése a télre

Célszerű visszametszeni az évelő növényeket annak érdekében, hogy a tél folyamán ne pazarolják az energiát, és tavasszal újult erővel indulhassanak. Szükséges a rózsák, bokrok és fák metszése is, hogy formásabbak és egészségesebbek maradjanak. El kell távolítani a gyümölcsfák lehullott, rothadó gyümölcseit, mert ezek betegségeket hordozhatnak.

Tisztítsuk ki az ágyásokat!

Elengedhetetlen az elhalt növények, virágok és gyomok eltávolítása annak érdekében, hogy a talaj télen pihenhessen, és tavasszal könnyebben induljon a növekedés. Az ágyásokat be lehet takarni  falevelekkel vagy mulccsal, ez védi a talajt a fagyoktól, és fontos tápanyagokat biztosít a földnek.

Gondoskodjunk a téli növényvédelemről!

A fagyérzékeny növényeket meg kell védenünk a hidegtől. A mediterrán növények – például a leander vagy a citrusfélék – nem bírják a kemény fagyokat, így be kell őket vinni fagymentes helyre. Az érzékenyebb kerti növényeket – például a rózsákat – érdemes avarral, mulccsal vagy szalmával betakarni, így védettek lesznek a hideg ellen.

Itt az ideje a virághagymák ültetésének

Az ősz a legalkalmasabb időszak arra, hogy tavaszi virágokat ültessünk, például tulipánt, nárciszt vagy jácintot. Ezek a hagymás növények a hideg téli hónapok alatt a talajban meggyökeresednek, és tavasszal szépen virágoznak majd.

Komposztáljunk!

Rengeteg szerves anyag keletkezik az őszi kerti munkák során, amely kiváló alapanyag lesz a komposztáláshoz. A lehullott falevelek, a metszett ágak, az elhalt növények mind bekerülhetnek a komposztba. Lényeges, hogy a komposztban egyensúlyban legyenek a nedves és száraz anyagok, mert így gyorsabban lebomlanak, és a talaj számára értékes tápanyagokat biztosítanak.

Tartsuk karban a kerti eszközeinket!

Az ősz végén feltétlenül fontos a kerti eszközöket is átvizsgálni és megtisztítani. A különböző ásók, metszőollók és fűnyírók élesítése és olajozása lényegesen meghosszabbítja az élettartamukat. Mindig tároljuk őket száraz, fagymentes helyen, hogy tavasszal újra használatra alkalmas állapotban legyenek.

Az őszi kerti munkák amellett, hogy a télre való felkészülést szolgálják, egyúttal megalapozzák a tavaszi kert szépségét is. A rendszeres karbantartás, az optimális metszés, ültetés és a növények védelme hozzájárulnak ahhoz, hogy a hideg hónapok alatt a kertünk egészséges maradjon, és a következő szezonban is virágzó pompával ajándékozzon meg bennünket.

Soha ne hagyjuk az utolsó pillanatra ezeknek a teendőknek az elvégzését, mert egy jól felkészített kert sokkal könnyebben vészeli át a zord téli időjárást!

Forrás: profitline.hu, agroinform.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.