Gyötrő egészségügyi problémához vezethet, ha így iszod a kávét

facebook megosztás

Te is inkább kihagyod a reggelit egy menet közbeni kávé kedvéért? Akkor nem vagy egyedül. Egy felmérés szerint minden ötödik ember ebédig nem fogyaszt mást, csak koffeint.

A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez a szokás kellemetlen egészségügyi problémához vezethet.

A kávé amellett, hogy segít abban, hogy kevésbé érezd magad fáradtnak, a gyomorsavszint egyensúlyát is befolyásolja. Ennek következtében az étel nélküli fogyasztása kínzó emésztési zavarokat és gyomorégést válthat ki.
A szakértők szerint azonban ez könnyen orvosolható, ha a reggeli főzet mellé némi ételt is fogyasztunk.

A kávé ugyanis természetesen savas ital, amely irritálhatja a gyomornyálkahártyát − különösen, ha éhgyomorra isszuk.

A sav pufferelését szolgáló étel nélkül a gyomor még több savtermeléssel reagálhat, ami gyomorégést okozhat − mondta a MailOnline-nak Rob Hobson táplálkozási szakértő.

A kávénak több olyan összetevője is van, amely növelheti a gyomrunk savszintjét. A koffein serkenti a gasztrin nevű hormon termelődését, amely a gyomorsavtermelésünkért felelős. Bár ez segít beindítani az emésztési folyamatot, ugyanakkor növeli a gyomor savasságát. A fenolok néven ismert növényi eredetű vegyületek, amelyek a kávéban is bőségesen megtalálhatóak, szintén hozzájárulnak a bél savasságához.

A kávé pH-szintje körülbelül 5, míg a gyomorsavunk pH-ja körülbelül 2, így az utóbbi savasabb. Ennek eredményeképpen gyomrunknak képesnek kell lennie arra, hogy kezelje a kávéfogyasztás okozta savat.

De nem csak a savasság emelkedő szintje okozza a felső hasi fájdalmat és a hányingert: a kávéban lévő koffein ellazíthatja a nyelőcső alsó záróizmát, azt a szelepet, amely elválasztja a gyomrot a nyelőcsőtől.

Amikor ez a szelep ellazul, a gyomorsav könnyebben visszaáramolhat a nyelőcsőbe, ami a gyomorégéshez gyakran társuló égő érzést okozza.

Hozzátette: A kávé is serkenti a gyomorsavtermelést, ami éhgyomorra fogyasztva még erősebb.

Ezt az elméletet néhány tanulmány is igazolta, köztük egy, a Library of Medicine 2022-es számában megjelent tanulmány is. A felmérés szerint a kávé hozzájárulhat a nyelőcső alsó záróizomzatának ellazulásához, „lehetővé téve, hogy az étel a nyelőcsőbe távozzon, és gyomorégést okozzon”.

A hatások egyénenként eltérőek lehetnek. Egyeseknél az étkezés nélküli kávéfogyasztás okozta magasabb gyomorsavszint nem okoz problémát, másoknál viszont kellemetlen érzéshez vezet.

Ha mégis gyomorégéstől szenvedünk, Hobson azt javasolja, hogy kerüljük a kávét és más kiváltó okokat, például a citrusféléket, a csokoládét és a mentát, mivel bár a kávéval együtt történő ételfogyasztás segíthet, az étel típusa is számít.

A könnyebb ételek választása szintén segíthet a gyomorsav és a gyomorégés kockázatának csökkentésében, mivel a nehéz, zsíros ételek emésztése hosszabb időt vesz igénybe, ami azt jelenti, hogy több sav termelődik. Fogyasszunk inkább pirítóst, banánt, diót, rizsszeletet vagy teljes kiőrlésű kekszet a kávé mellé.

Azt is fontos megjegyezni, hogy a kávéfogyasztás az étellel együtt, a teához hasonlóan, megzavarhatja bizonyos tápanyagok, például a vas felszívódását − tette még hozzá Hobson.

Forrás: Daily Mail Online, in.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.