Az időjárás miatt megtizedelődött a fecskék száma

facebook megosztás

2009 óta nem látott mértékben pusztultak a fecskék hazákban az időjárási körülmények miatt az elmúlt napokban. A stábunk által megkérdezett szakemberek elmondták, a lakosság úgy tehet a bajba jutott védett madarakért, ha értesíti a lakhelyéhez legközelebb eső nemzeti parkot vagy vigye melegebb helyre a példányokat. 

Híradónk néhány napja foglalkozott vele, hogy szeptember első teljes hetében kelt útra a fecskék nagy része. A hirtelen jött időjárásváltozás azonban drasztikusan hatott azokra a madarakra, amelyek később költöztek. Darázsi Zsolt, a Magyar Madártani Egyesület munkatársa kiemelte, a ’90-es évek óta nem volt olyan nagy árvaszúnyograjzás a Kis-Balaton környékén, mint idén, ez a faj pedig a fecskék egyik fő táplálékának számít, így többmillió egyed érkezett a környékre. A rovar azonban esőben nem tud repülni és így a madarak táplálék nélkül maradtak, ez pedig láncreakciót indított el, ami a fecskék pusztulásához vezetett. 

  • Elkezdődött náluk a legyengülés, az izomvesztés, a fáradtság. Ezért próbáltak olyan melegebb helyeket keresni, ahol túlvészelik az éjszakát. Ez egy-két napig még el is megy, de mikor már a harmadik-negyedik napon történik ez az esemény, akkor igen nagy pusztulás következik be. Az elgyengült fecskéket az utakon ütötték el az autósok, nem elég körültekintően vezetve – mondta el Darázsi Zsolt, a Magyar Madártani Egyesület Zalai Csoport nyugalmazott titkára.


A nagykanizsai Benedek Tamás évek óta dolgozik önkéntes madármentőként a Hortobágyi Madárkórházzal együttműködésben és ő is részt vett a fecskék mentésében. Az általa vezetett óvóhelyre is több tucat bajba jutott fecskét hoztak, amelyek közül néhány a kihűléstől és a kimerültségtől elpusztult. Az idő javulásának köszönhetően azonban forgatásunk idejére már csak két fecske maradt a telephelyen, a többit sikerült annyira felerősíteni, hogy el tudjanak repülni. 

  • Azt tapasztaltam tegnap, hogy a fecskék, mint az időjárás előrejelzők érezték a melegfront közeledtét és teljesen odafeszítették magukat a kalitkának a drótjához. Szinte kinyomták a fejüket a rácsok között és azt mondtam, hogy „most azonnal el kell őket engedni”, mert reggelre még 20-30 százalékuk elpusztulhat – árulta el Benedek Tamás önkéntes madármentő. 

A szakemberek hangsúlyozták, hogy a bajba került madarakat főként lisztkukaccal, illetve injekcióval beadott pépesített főtt tojással érdemes etetni. Benedek Tamás hozzátette, egy meggyógyult fecske esetében nem számít, hogy hol engedik el, az állat képes lesz megtalálni azt a rajt, amelyikhez tartozik. 

K.T.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.