Szüret - a megszokottnál sokkal korábban kezdték a szőlő szedését

facebook megosztás

Már zajlik a szüret a zalai dombhátakon. A szakemberek szerint – a kánikula, a több hétig tartó forróság miatt olyan stádiumban van a szőlő érése, mintha szeptember lenne. Így nem csupán a korai érésűek kerülnek a napokban a prés alá.

 

„Ha belekóstol az ember, belecsíp, amit az ősi néphagyomány szerint nem szabad, látni az aszalódott szemeket”. A hatalmas, hosszan tartó kánikulai időszak megindította a szőlő érését, sőt, inkább kényszer érésről beszélhetünk,  - mondta el a cserfői hegyháton gazdálkodó szakember. Ábrahám János szerint gyakorlatilag az egész folyamat több héttel előbbre tart.

– Azért azt tudni kell, ahogy az idő halad, az érés idején a savtartalmak csökkennek a szőlőben, a cukortartalom pedig természetesen nő. Most rohamosan nő a cukortartalom, az íz, az érték, a beltartalom – ami az egyik legfontosabb tulajdonság – szerintem megy el. az illatos fajtákkal biztosan gond lesz, én azt gondolom – mondta a borász.

Nagyon korán és ügyesen kell szedni a szőlőt, ráadásul még mindig nem fog csillapodni az időjárás – fogalmazott Ábrahám János. Újabb hőhullámot mondanak, csapadéknak pedig nyoma sincs, és az előrejelzések szerint egyhamar nem is lesz.

 

– 11 mili, 15 mili volt két hetes időközönként. És kaptunk felüdülést? Egy-két napra egy kis csapadék alig hozott lehűlést gyakorlatilag. a vizet pedig nem pótolta a talajban, azonnal elpárolgott. Ha most kapunk, egy esőt, nagyon sokat nem segít, halottnak a csók című műsort jelentené – elmélkedett a gazda.  

 

A minőséget illetően nem lesz probléma a szakértők szerint, a mennyiséggel viszont lehetnek gondok. Kevesebb  a lé, vastagabb héjjal. De a minőség lehet, hogy különlegességet fog hozni – összegezte véleményét Ábrahám János.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.