Elkezdődött a XXVI. Zalakarosi Bornapok

facebook megosztás

Megtartották a XXVI. Zalakarosi Bornapok hivatalos nyitóünnepségét csütörtökön este a Karos Korzón. A tradicionális fesztiválon a város borát is megválasztották.

A fürdővárosban mindig is igyekeztek különböző módon megünnepelni a bort, hiszen a víz mellett a legfontosabb szerepet játssza Zalakaros életében – hangsúlyozta Novák Ferenc, a település polgármestere. A karosi bornapokat először 1998-ban rendezték meg és azóta egy évet leszámítva minden évben megtartják, ráadásul az eltelt idő alatt többnapos rendezvénnyé nőtte ki magát.

- Óriásit változott, és főként abban, hogy évek óta egy új helyszínen van, két-három esztendeje a látogatóközpontnál a korzón. Régen a régi piactéren vagy rendezvénytéren volt szerény körülmények között. Annak is megvolt a maga varázsa, most már kicsit másabb, nagyobb lett. Változott a karaktere, erősebb lett a gasztronómia és a kulturális kínálat is – mondta el Novák Ferenc. 

Tradíciónak számít, hogy kihirdetik a város legjobb borát, a döntnökök választása a Cézár Pincészet chardonnayjára esett. Jászberényi Dániel, a borászat ügyvezetője hangsúlyozta, az, hogy immáron zsinórban háromszor ők nyerték el a megtisztelő címet egy csapatmunka eredménye, amelynek célja a karosi turizmus segítése is a minőségi bor által. A cégvezető kiemelte, az elmúlt év időjárása nem kedvezett a szőlőtermesztőknek, ám így is minőségi termést tudtak az asztalra tenni.

bor

- Nagyon oda kellett figyelnünk a növényvédelemre és a szőlőmunkára. Ezért is büszkék vagyunk arra, hogy ennek ellenére is egy ilyen szép bort sikerült készítenünk. Ez a fajta, a chardonnay a többéves tapasztalatból mondhatom, hogy a borvidéken jól érzi magát, és gyakorlatilag minden évben stabilan hozza a magas minőséget – tudtuk meg Jászberényi Dánieltől, a Cézár Pincészet ügyvezetőjétől. 

Az eseményt Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere nyitotta meg. A szakember szerint a Karosi Bornapok regionális szinten az egyik legjelentősebb ilyen jellegű eseménnyé váltak negyedszázad alatt, a zalai borok minősége pedig évről évre egy magasabb.

- Ezek a zalai gazdák annyira figyelnek a boraikra, hogy egyszerűen megemelt fejjel és kalappal megyünk előttük, annyira odafigyelnek arra, amit valamikor 2004 után elkezdtünk köztük tanítani. Csak gondoljanak arra, hogy ebben a térségben, a Pannon Egyetemnek az égisze alatt 240 OKJ-s borászt képeztünk ki, és ez a 240 OKJ-s borász teszi a dolgát - fogalmazott Brazsil József. 

A nyitóünnepségen Bertók Dániel református lelkész és Háda László plébános áldotta meg a bort. A műsor kulturális programmal folytatódott, elsőként a Karosi Dalárda tagjai álltak színpadra. A XXVI. Zalakarosi Bornapok vasárnap zárulnak a Karos Korzón.

K.T.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.