Péterfai-árok: Természetrombolás vagy csak egy szimpla favagás

facebook megosztás

Természetrombolásnak minősítette a Péterfai-árok mentén történteket a Völgyerdő Természetvédelmi Park. Az Alsó Szabadhegyi út és a sorházak közötti területen, mintegy 1 hektáron végeztek tarvágást. Az állatokkal szembeni etikus viselkedést segítő csoport szerint érdemben nem lehet fellépni a hasonló esetekkel szemben, hiszen az erdőtörvény költési időszakban is megengedi a favágást.  

Péntek délelőtt jelent meg a világhálón a Völgyerdő Természetvédelmi Park posztja, ezzel a fotóval karöltve. A csoport részéről Pőcze Zsoltot értük el, aki amellett, hogy okleveles informatikus mérnök, természetvédő és amatőr biológus. Véleményét írásban juttatta el szerkesztőségünknek.

fakivágás

Ahogy a levelében fogalmaz: „A költési időszakban végzett ilyen beavatkozások különösen károsak a madárfajok számára, amelyek ilyenkor fészkelnek és szaporodnak. A jelenlegi jogszabályok szerint az ilyen természetrombolás megengedett, ráadásul gyorsított eljárásban lehet engedélyt kapni anélkül, hogy felmérnék a természetvédelmi kockázatokat…” Úgy tudjuk, hogy Pőcze Zsolt feljelentést tett az ügyben, valamint a kormányhivatalt is felkereste. A híradó által elért ügyvéd szerint ez az eset leginkább etikai kérdéseket vet fel, jogilag nehezen kifogásolható, főleg, ha zárt kerti területről van szó. Kivételt az képezhetne, ha bizonyíthatóan szigorúan védett állatok estek volna áldozatul.

A múlt heti munkát több nézőnk is jelezte szerkesztőségünknek és közben olyan videót is kaptunk, amelyen jól látszik, hogy a kivágott fáknál a hétvégén tűz is keletkezett, amit a katasztrófavédelem szakemberei oltottak el. Mint ismert: Az egész országot sújtó kánikula miatt a hatóságok csütörtöktől Magyarország teljes területére tűzgyújtási tilalmat rendeltek el.

M-B.GY.

(Kép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.