Málnatorta, grillezett csirkemell és kaporkrém leves
Nemrégiben ünnepelte 70. születésnapját Tokorcsi Mária. A látóhegyi birtokon tartott eseményre az ünnepelt barátnője, Magdi az unokájával Sárával és egy szép nagy málnatortával érkezett. A lágy, könnyű és krémes édesség mellé persze finom ebédet kaptak a vendégek.
A gyümölcsös álom hozzávalói:
5 dl tejföl, 5 dl habtejszín, 30 db babapiskóta, 2 citrom leve és héja, 8 evőkanál cukor, 2 db vanília.
Ebből krémet készítünk. Tortaformába rakunk egy sor babapiskótát. Egy réteg krémet kenünk a piskótára, majd kirakjuk a krémet málnával. Ezt addig ismételjük, amíg tart a piskóta, krém és a málna. Egy éjszakát a hűtőben tartjuk, majd a tortaformát levesszük. A torta oldalát és tetejét bekenjük krémmel és málnával díszítjük.
Paradicsomos, grillezett, sajtos csirkemell hozzávalói 2 személyre:
30 dkg csirkemell filé, fél dl olaj, vagy 5 dkg vaj, 1 fej hagyma, 15 dkg sajt, pár db fürtös koktélparadicsom, só, bors, 10 dkg főtt, füstölt szeletelt tarja.
Elkészítése:
A húst felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk. Teflonban vajon, vagy olajon pár perc alatt meggrillezzük mindkét oldalát. A hús szaftjában megdinsztelünk 1 fej szeletelt hagymát, pár darab félbevágott paradicsomot. A sonkaszeleteket átpirítjuk, meghintjük reszelt sajttal, rátesszük a hússzeleteket, arra a hagymakarikákat, a paradicsomot, majd a végén megszórjuk sajttal és addig hagyjuk a serpenyőben, míg rá nem olvad a sajt. A körethez 6 db krumplit kockára vágva megfőzünk, leszűrjük, majd a hús szaftjában jól átforgatjuk. Paradicsomsalátával tálalhatjuk.
A kaporkrémleves hozzávalói:
1 csokor kapor, 2 ek étolaj, 2 ek liszt, só, 1 kis pohár tejföl, 6 dl víz, 2 krumpli.
Elkészítése:
A lisztet olajon megpirítjuk, az apróra vágott kaprot pár percig dinszteljük a rántásban és felöntjük 5 dl vízzel, majd 20 percig főzzük. A 2 krumplit puhára főzzük, megtörjük, beletesszük a levesbe, és az egészet összeturmixoljuk. A tejfölt 1dl vízzel simára habarjuk, beleöntjük a levesbe, és pár perc alatt összeforraljuk. Ha nem elég híg a leves, a főtt krumpli levével hígíthatjuk, és pirított zsemlekockával tálaljuk. Sűrűbb változatban mártásként is készíthető.
BAKONYI Erzsébet
(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. június 3-ai számában)