Kevesebb mellékhatással járó, hatékonyabb gyógyszerek fejlesztésén dolgoznak magyar és japán kutatók

facebook megosztás

Kevesebb mellékhatással járó, hatékonyabb, jelátvitel-szelektív gyógyszerek fejlesztésén dolgoznak magyar és japán kutatók, akik közösen publikáltak eredményeikről a Science Signaling tudományos folyóiratban.

A forradalmian új, jelátvitel-szelektív gyógyszerek a kevésbé korszerű hatóanyagokhoz képest jóval kevesebb mellékhatással rendelkeznek - tájékoztatta a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn az MTI-t.
    
A magyar és japán kutatók friss felfedezése abban segít, hogy ezek az újfajta mechanizmusú gyógyszerek célzottabban hassanak, így szélesebb körben is felhasználhatók legyenek.
    
A jelátvitel-szelektív gyógyszerek fejlesztése a gyógyszerkutatások fontos új iránya, mert az ilyen hatóanyagok segítségével lehetőség nyílik arra, hogy a receptorokról kiinduló számos jelátviteli útvonal közül csak a terápiás szempontból előnyösöket befolyásolják a gyógyszerek. Ez azt is jelenti, hogy a mellékhatások hátterében álló mechanizmusokra ezek a szerek egyáltalán nem, vagy a korábbiakhoz képest csak jóval kevésbé hatnak.
    
A fájdalomcsillapításban, valamint a cukorbetegség és a szívelégtelenség terápiájában használható szerek fejlesztésében már bíztató eredményeket értek el a kutatók a jelátvitel-szelektív molekulák alkalmazásával, ám a széles körű gyógyászati felhasználáshoz elengedhetetlen annak megértése, hogy a jelátvitel-szelektív sejtélettani válaszok hogyan alakulnak ki.
    
A HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont (HUN-REN TTK) kutatói, Tóth András, Szalai Bence és munkatársai kimutatták, hogy a receptor endocitózis folyamatának központi szabályozó szerepe van a jelátvitel-szelektív hatások kialakulásában, valamint annak térbeli és időbeli szerveződésében. Azt is felismerték, hogy egyes hormonok is ezen mechanizmus segítségével váltanak ki szelektíven élettani válaszokat.
    
A HUN-REN TTK Molekuláris Élettudományi Intézetében Hunyady László professzor vezetésével működő kutatócsoport által felismert holisztikus megközelítés új lehetőségeket tár fel a korábbiaknál célzottabban ható, kedvezőbb mellékhatású gyógyszerek fejlesztésében, mert az eddigi kutatások csak a receptorok molekuláris szerkezetére koncentráltak a jelátvitel-szelektív hatások kialakulásban. Az eredmények fontosságát az is tükrözi, hogy a Science Signaling folyóirat szerkesztőségi összefoglalóban méltatta a felfedezés jelentőségét.

MTI

(Kép: pixabay.com)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.